Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Verbod op vapes met een smaakje: 'Dit is niet te handhaven'

E-sigaretten met een smaakje mogen sinds deze maand niet meer worden verkocht. Met het verbod vanaf 1 januari wil de Rijksoverheid dat het zogenaamde vapen minder aantrekkelijk wordt voor jongeren. Op straat in Hengelo wordt wisselend gedacht over de maatregel die nu een maandje van kracht is.

Alles verbieden

Een oudere man is heel duidelijk over het verbod op het verkopen van vapes met een smaakje. De stap gaat hem nog niet ver genoeg: "Nee, ze moeten het meteen allemaal verbieden. Het is bewezen dat vapen veel slechter is," zegt hij stellig.

Iemand anders denkt dat een elektronische sigaret juist minder slecht is dan roken van een gewone sigaret, maar begrijpt wel de gedachte achter een verbod: "Ik zie ook dat op middelbare scholen veel jongeren ineens gaan vapen." Toch wordt een verbod ook als betuttelend gezien. “Iedereen moet een eigen keuze hebben als het gaat om roken, alcoholgebruik, fastfood. Overal is wel iets van te zeggen. Laten mensen zelf bepalen wat ze willen.”

Moeilijk te handhaven

Een jongere op straat in Hengelo denkt dat het verbod op smaakjes uiteindelijk wel wordt teruggedraaid: "Jongeren kunnen dit zelf sowieso niet in de winkel kopen, dus dan heeft het niet veel nut." Een ander argument is dat een verbod moeilijk is te handhaven. Jongeren die tabak met een smaakje willen kopen, zouden dat toch wel doen via de zwarte markt. Iemand voegt toe dat het altijd beter is als je niet met roken opgroeit. "Maar als je het ene niet toestaat, dan vinden ze het wel in iets anders." Vapes met smaakjes mogen dan verboden zijn. De smaak 'tabak' mag overigens nog wel worden verkocht.

“Iedereen moet een eigen keuze hebben, als het gaat om roken, alcoholgebruik, fastfood. Overal is wel iets van te zeggen. Laten mensen zelf bepalen wat ze willen.”

Schadelijk

Een e-sigaret of vape wordt in vergelijking met roken als minder schadelijk gezien voor de longen. Toch brengt het gebruik van een e-sigaret ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Volgens het RIVM bevat de damp van een e-sigaret net als tabaksrook giftige en schadelijke stoffen, waaronder nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker. Hoewel de e-sigaret nog maar kort bestaat, waarschuwen ook longartsen dat het slecht is voor de longen en longschade kan veroorzaken. Mensen die vapen zouden risico lopen op een nieuwe longziekte die zich kenmerkt door hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, misselijkheid, braken of diarree en koorts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.