Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pieter Omtzigt levert in peiling opnieuw zetels in; NSC staat nu vierde

231120 verkiezingen
Een krappe week geleden zette de daling in bij de partij en nu staat NSC van Pieter Omtzigt op de vierde plaats.
Beeld: RTV Oost

Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, levert in de peilingen opnieuw zetels in. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van I&O Research, die maandagavond bekend is gemaakt. NSC raakt vier zetels kwijt en zou op 21 zetels uitkomen. Een krappe week geleden zette de daling in bij de partij en nu staat NSC van Pieter Omtzigt op de vierde plaats.

Timmermans in de lift

GroenLinks-PvdA zit flink in de lift en peilt nu 27 zetels tegen 23 zetels een krappe week geleden. De partij van Frans Timmermans staat daarmee op dezelfde hoogte als de VVD. De liberalen blijven stabiel op 27 zetels.

“Kiezers trekken uit strategische overwegingen naar deze partijen uit angst dat de ander een belangrijke rol zal spelen in de volgende regering”

NSC verliest kiezers aan PVV en VVD

NSC verliest vooral kiezers aan de PVV en de VVD. Afhakers noemen als reden de onduidelijkheid van Omtzigt over zijn eventuele premierschap. De dataverzameling voor deze peiling was grotendeels al gedaan, voordat Omtzigt zondag in een interview bij Buitenhof zei premier te willen worden in een kabinet van vakministers. Andere kiezers die niet meer op NSC gaan stemmen, vinden de standpunten van de jongste partij niet duidelijk genoeg.

De PVV boekt een virtuele winst van zes zetels en komt in de peiling uit op 26 zetels. De partij van Geert Wilders staat nu samen met de VVD en GL-PvdA in de top drie. "Kiezers trekken uit strategische overwegingen naar deze partijen uit angst dat de ander een belangrijke rol zal spelen in de volgende regering", concluderen de onderzoekers. De PVV heeft de afgelopen week vooral kiezers bij NSC weggehaald en zwevende kiezers voor zich gewonnen.

BBB op zes zetels

De BBB van Caroline van der Plas uit Deventer en Volt verliezen ieder twee zetels in vergelijking met een week geleden. BBB staat nu op zes zetels in de peilingen en Volt op drie.

Bij andere partijen vinden geen significante veranderingen plaats. Aan het onderzoek werkten ruim 2400 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee. Het onderzoek is gehouden van vrijdagmiddag tot maandagochtend.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.