Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tijdens het jaarlijkse Enschedese festival The Overkill redden goblins, aardmannetjes en ridders de wereld

Het festival dat Sickhouse jaarlijks organiseert, The Overkill, dreigde bijna niet door te gaan. Er was namelijk geen geschikte locatie gevonden. Tot een aantal weken geleden. Het oude V&D-pand aan de Korte Hengelosestraat werd omgetoverd tot een soort moeras vol met planten, schermen, VR-brillen en controllers. "Met het thema 'de uitbarsting van het digitale moeras' willen we mensen de pracht en praal laten zien van het internet. Maar één misstap in het moeras en alles kan misgaan", vertelt Niels F. Rodenburg, medeorganisator van Overkill.

Het vierdaagse festival is een initiatief van Sickhouse. De creatieve broedplaats wil door middel van digitale kunst, film en lezingen de veranderingen in de samenleving verkennen. Om het festival te organiseren was de oude ruimte aan de Hengelosestraat niet beschikbaar. Rodenburg: "In de kazerne die we normaal gebruiken, is betonrot gevonden. Gelukkig vonden we de uitkomst in het oude V&D pand. Daar hebben we nu ons moerasachtige decor opgebouwd."

Koffiemolencontroller

In het decor zijn ook verschillende kunstwerken opgenomen. "Met videogames, lezingen en films van kunstenaars uit binnen- en buitenland onderzoeken we onze digitale toekomst", aldus Rodenburg. Dit jaar werd onder andere het kunstenaarsgezelschap Cookie Collective verwelkomd, dat een spel heeft ontwikkeld. "Op de witte wand wordt een ontbindende website geprojecteerd. Door aan een ouderwetse koffiemolen te draaien, blader je door de website en ontdek je de browsegeschiedenis."

20231120 Overkill festival
Tatardise van Cookie Collective laat je browsen door een uitgeklede website.
Beeld: Anouk ter Heegde

Rollenspel

Groot onderdeel van het festival dit jaar was de LARP. "Dit jaar hebben we als co-curator Kostis Stafylakis. Hij maakte speciaal voor het festival een LARP (live action role playing red.)", vertelt Rodenburg. LARP is een vorm van improvisatietheater. De spelers bedenken hun eigen karakter en spelen een verhaal. Binnen het spel heb je een speler, figuranten en de organisatie.

De LARP die wordt gespeeld tijdens The Overkill heet The Horde: Goblin mode. Bedenker van de LARP, Kostis Stafylakis, deelt enthousiast over het verhaal. "Samen met Theo (Triantafyllidis red.) hebben we het verhaal rondom klimaatverandering gemaakt. Binnen deze wereld zijn vier groepen: elven, ridders, goblins en aardmannetjes. Zij hebben allemaal idealen, normen en waarden en geloven. De groepen moeten samenwerken om hun wereld te redden."

Voorbereiding

Op het festival hebben de acteurs twee dagen de tijd gehad om zich voor te bereiden. "We verwachten dat de spelers het handboek die we hebben uitgereikt hebben gelezen en tijdens de workshops konden ze werken aan hun kostuums en het karakter en ook hoe ze functioneren als een groep. Het LARP-evenement begint op vrijdag en eindigt op zaterdagavond", legt Stafylakis uit. "Het was snel uitverkocht, toch kunnen bezoekers helpen. De rollenspelers kunnen bezoekers meenemen in het verhaal en vragen ook hun mening."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.