Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Almelo ziet pannenkoekenrestaurant niet zitten in Erve Noordik, tot frustratie van ondernemers

20231118 erve noordik Bjorn en Nina Alink Almelo
Nina en Bjorn Alink uit Almelo willen dolgraag een pannenkoekenrestaurant beginnen in Erve Noordik
Beeld: Sander Rettensberger / Bjorn en Nina Alink

De twee Almeloërs Nina en Bjorn Alink hebben hun zinnen gezet op het leegstaande Erve Noordik aan de Bosrand. Daar willen ze een pannenkoekenrestaurant beginnen. Maar de gemeente is onverbiddelijk: “We gaan het verkopen als woning.” De horecaondernemers leggen zich er niet bij neer en startten een online petitie.

Het stel ziet het helemaal voor zich: hun eerste, eigen restaurant in een monumentaal pand. “Locatie, uitstraling, groene omgeving; het heeft alles”, zegt Bjorn Alink. Ze hebben het cateringbedrijf ‘Delicious Creations’ en dit is de volgende stap. In de buurt verzamelden ze al ruim 500 handtekeningen om draagvlak te creëren en ook via Facebook kregen ze talloze positieve reacties. Ze dienden een plan in bij de gemeente, die als kansrijk werd bestempeld.

‘Geen geschikte plek voor restaurant’

Hoe kansrijk het idee ook is, de gemeente zal Erve Noordik niet rechtstreeks verkopen aan de ondernemers. “We willen het verkopen in als woonhuis. Dat hebben we besloten binnen het college van B&W. Wij gaan daar nu eenmaal over”, zegt wethouder Jan Martin van Rees. De reden? “We vinden het geen geschikte plek voor een restaurant.” De wethouder zegt bovendien dat de gemeente mailtjes uit de buurt heeft ontvangen van bewoners die er niet om staan te springen.

'Zuipende jongeren'

Volgens Alink is de omgeving enthousiast en heeft hij enkel van twee buurtbewoners negatieve reacties gehad. Dat zijn naaste buren. “Een directe buur is bang dat het een nachthoreca wordt met zuipende jongeren. Maar het wordt een familierestaurant.” Met het pannenkoekenrestaurant wil het stel nauw samenwerken met lokale producten en leveranciers. Ze willen bovendien lokale evenementen ondersteunen en zo integraal onderdeel worden van de gemeenschap.

“Er is verder niks, behalve in de stad. Dat is asociaal duur.”

Centrum te duur

Waarom het stel dan per se in Erve Noordik een restaurant wil beginnen? “Er is verder niks, behalve in de stad. Dat is asociaal duur. Dan moet ik 20 euro per pannenkoek gaan vragen.” Bovendien is het een principekwestie geworden voor Alink: “40 jaar lang had het een maatschappelijke bestemming. Nu moet het ineens een woning worden. Daarnaast zitten ook panden met horecafunctie, maar dit kan niet binnen het beleid van horeca?”

Motie afgewezen

Erve Noordik staat ruim een jaar leeg en staat nog niet te koop. In de gemeenteraad zijn er zorgen over de staat en monumentale functie van het pand. Partij Vrij Almelo (PVA) diende een motie in om de boel op te knappen en om het niet als woning te verkopen. Om zo de ‘maatschappelijke en recreatieve functie’ te behouden. “Het wordt verkocht onder de functie woonhuis, niet als pannenkoekenhuis. Het wordt openbaar op de markt gezet”, adviseerde Van Rees daarop. De motie werd niet aangenomen.

Het college geeft aan dat iedereen een kans moet krijgen het pand te kopen en gelooft dat dat het beste kan door het een woonbestemming te geven. Wel heeft de wethouder toegezegd om te onderzoeken of Erve Noordik aan de gemeentelijke monumentenlijst kan worden toegevoegd. Ook worden er voorwaarden aan de verkoop verbonden om het monumentale karakter te behouden.

20230728 Erve Noordik / pannenkoek Almelo
Lees ook
Waarom gemeente Almelo monumentale boerderij niet aan horecaondernemer verkoopt

Bezwaar

Het bestemmingsplan moet nog volledig gewijzigd worden door de gemeente en dat kan nog even duren. Wanneer het bestemmingsplan er ligt, kunnen mensen bezwaar maken. “Iedereen is tegen de woning. Ik ga zeker spreekrecht aanvragen. We hebben nog een heel jaar te gaan. Ik wil niet weten hoe het ervan binnen uitziet”, aldus Alink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.