Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo zet meer 'blauw op straat' in tegen onveilig centrum, sfeerverlichting vroeger ontsteken

Centrum Almelo 20231117
Beeld: Bjorn van den Elst

Winkeliers in de Almelose binnenstad zijn blij met de extra inzet van handhaving door gemeente en politie om de overlast in het centrum te lijf te gaan. Het surveilleren door politie en boa’s is inmiddels zichtbaar opgevoerd.

Winkeliers luidden eerder al de noodklok over toenemend aantal winkeldiefstallen en agressie. Ook de maatschappelijke problematiek van een overbelaste gezondheidzorg uit zich volgens de ondernemers steeds hardnekkiger op straat. Dat laat binnenstadcoördinator Yvonne Aman namens de ondernemersvereniging Centrum Aktief Almelo (CAA) desgevraagd in een reactie weten. ”De gemeente en politie hebben de klachten van ondernemers serieus genomen en zijn vervolgens samen in gesprek gegaan. Daarop is besloten handhaving op te voeren in de binnenstad. Voorlopig geldt dat voor de periode tot en met december.”

“Het is gewoon niet oké wat er momenteel gebeurt in het centrum”

Het gevoel van onveiligheid wordt vooral bij het invallen van de avond ervaren. ”Ook het winkelend publiek moet zich veilig voelen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de ondernemers, al ondervinden die het steeds meer aan den lijve met ook nog eens een toenemend aantal winkeldiefstallen. Waar we eerder gemiddeld drie meldingen per week kregen, is het momenteel bijna dagelijks raak. En dan is er nog de agressie ten aanzien van winkeliers. Het is gewoon niet oké wat er momenteel gebeurt in het centrum en daarom zijn we blij dat de gemeenten en de politie dit probleem serieus nemen.”

Zwolle

Voor een structurele oplossing zal meer nodig zijn, benadrukt Aman. Meerdere maatschappelijke partijen zullen daar een rol in hebben. ”Het gaat hier over een breder maatschappelijk probleem. Het is dan ook niet alleen een Almeloos probleem, maar een landelijke tendens. We hebben contacten in Zwolle waar ze een effectieve aanpak hanteren. Onderdelen van die aanpak kun je zo in Almelo overnemen. Op dit gebied zouden steden meer moeten samenwerken. Waarom moet je het wiel nog een keer uitvinden als ze dat ergens anders al hebben gedaan?”

Sfeerverlichting

Inmiddels brandt de sfeerveerlichting al in de binnenstad, terwijl dat andere jaren pas na de intocht van Sinterklaas het geval was. ”Een beter verlicht centrum draagt bij aan de veiligheid op straat”, aldus Aman. ”Na december gaan alle betrokken partijen evalueren hoe we de binnenstad weer veilig, fijn, ondernemend en leefbaar kunnen krijgen. En houden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.