Verkeer
Stuur appje
Zoek

Celstraffen geëist tegen drie Enschedese Marktplaatsoplichters

20231115 Laptop stockfoto bij artikel oplichting Marktplaats Pixabay Fancycrave1
Stockfoto
Beeld: Pixabay/Fancycrave1

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot drie jaar tegen drie mannen uit Enschede voor grootschalige fraude via Marktplaats. Ze worden ervan verdacht tientallen, vooral oudere, mensen te hebben opgelicht via de verkoopsite. In totaal is er bijna 70.000 euro gestolen.

De fraude vond plaats in 2021 en 2022. De mannen deden zich volgens het OM voor als kopers, maar verzamelden stiekem bankgegevens van vaak oudere mensen. Hiermee konden ze inloggen en het geld van hun slachtoffers overmaken naar hun eigen rekening. Daarbij werkten de verdachten samen.

'Allemaal oude mensen'

De Enschedeërs deden zich op Marktplaats voor als geïnteresseerde kopers van goederen waarbij de kans groot was dat de verkopende partij een ouder iemand betrof. Zo zit er in het dossier een chatgesprek waarbij één van de verdachten zou hebben gezegd: “Bro, zoek nummers op bij Marktplaats. Alleen bij categorie caravans en toebehoren, zijn allemaal oude mensen.”

Vervolgens werd de slachtoffers gevraagd een foto te sturen van hun bankpas en een eurocent over te maken naar de verdachten. Zogenaamd om te kunnen controleren of de verkoper wel te vertrouwen was. In werkelijkheid werden de slachtoffers naar een namaak-website geloodst, die op de website van hun bank lijkt. Daar vulden ze hun inloggegevens in, die vervolgens bij de verdachten terechtkwamen. Met die gegevens werden de rekeningen van de slachtoffers geplunderd.

Flinke geldbedragen

Ook werd sommige slachtoffers verteld dat de koper met een zakelijke rekening wilde betalen. Hierbij was het nodig om een QR-code te scannen en de ontvangen code via Whatsapp te delen met de zogenaamde koper. Ook hierbij verstrekten de slachtoffers onbedoeld alle informatie die verdachten nodig hadden om in te loggen bij de bank.

“Bro, zoek nummers op bij Marktplaats. Alleen bij categorie caravans en toebehoren, zijn allemaal oude mensen.”

Met de fraude zijn flinke geldbedragen buitgemaakt. Variërend van enkele honderden euro’s per persoon tot meer dan tienduizend euro. Sommige slachtoffers worden schadeloos gesteld door hun bank. Naast de financiële schade kampen slachtoffers vaak met psychische problemen.

Celstraffen

De hoogste strafeis is voor een 28-jarige verdachte. Als het aan het OM ligt, krijgt hij drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou een aansturende rol hebben gehad richting zijn twee medeverdachten. Ook is hij al twee keer eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten. De officier van justitie: “Hoewel de beide veroordelingen niet onherroepelijk zijn, schetst het wel het beeld van een beroepsmatige oplichter. Die zich zelfs door eerdere veroordelingen geen moment laat tegenhouden en op exact dezelfde manier verder gaat met het plegen van strafbare feiten.”

Tegen een 26-jarige verdachte eist het OM 24 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook tegen deze verdachte loopt nog een zaak in hoger beroep, waarin hij wordt verdacht van witwassen. Een 34-jarige verdachte hoorde de laagste straf tegen zich eisen van twintig maanden gevangenisstraf, waarvan acht voorwaardelijk. Voor hem geldt dat hij als enige een bekennende verklaring heeft afgelegd en nog niet eerder is veroordeeld voor dit soort strafbare feiten.

Er ligt ook een vordering van de benadeelde partijen, die hun gestolen geld terug willen van de verdachten. Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.