Verkeer
Stuur appje
Zoek

Druk op Enschedese mantelzorgers moet verminderen door gratis adviesmiddag in Prismare: ‘Er zijn oplossingen’

De druk op mantelzorgers is groter dan die zou moeten zijn. En: zou kúnnen zijn. Want er zijn oplossingen, volgens onderzoeker Marcel Garritsen. Op vrijdag 10 november organiseert hij daarom een bijeenkomst in Prismare in Enschede, waar mantelzorgers terechtkunnen voor advies. De bijeenkomst duurt van 14:00 tot 15:30 uur en is gratis toegankelijk.

Het aantal mantelzorgers groeit door afname van professionele zorg, volgens Garritsen. “In totaal is één op drie mensen boven de achttien jaar in Nederland mantelzorger. Als we dat naar Enschede trekken dan zijn dat 48.000 mensen die zorgen voor hun naaste”, legt hij uit. “Van deze mensen is ongeveer tien procent overbelast. Die groep kan het niet aan om mantelzorger te zijn."

Veel mantelzorgers

Garritsen schreef daarom een boek getiteld 'En hoe gaat het met jou?', de vraag die veel mantelzorgers volgens hem missen. "Het gaat namelijk altijd over degene die zorg krijgt en nooit over degene die de zorg geeft."

In het boek beschrijft hij vier stappen die een mantelzorger doorloopt. Tijdens de bijeenkomst in Enschede wil Garritsen bezoekers meenemen in dat proces en de bijbehorende vier vragen beantwoorden. "Dat begint bij de vraag: ben ik wel mantelzorger?", aldus de onderzoeker. "Gevolgd door de vragen: wat betekent dat voor mij en wat zou mij kunnen helpen in de uitvoering? Afsluitend komt de belangrijkste vraag: waar kan ik die hulp vinden?"

icon_main_info_white_glyph

Wil je erbij zijn?

Aanmelden kan via [email protected].

Ondersteuning van mantelzorgers

In zijn leven stond Garritsen zelf lang aan het bed als verpleegkundige en gaf hij leiding binnen de zorg. De laatste 15 jaar werkte hij als directeur van SIZ Twente, een organisatie die mantelzorgers ondersteunt. Daar ontstond zijn idee voor het onderzoek, waar hij uiteindelijk zes jaar aan spendeerde. "Ik vond het nodig om ook een wetenschappelijke onderbouwing te vinden. Hiervoor heb ik 75 mantelzorgers geïnterviewd."

Ondersteuning van de mantelzorger was een van de vier thema's in zijn onderzoek. De middag in Prismare in Enschede staat volledig in het teken van die ondersteuning. Naast Garritsen zullen er nog andere sprekers zijn. Hennie Ypkemeule bespreekt een ervaring van een mantelzorger, waarna dhr. Tijmen J. Zaal het zelfbewustzijn van een mantelzorger en het belang ervan zal bespreken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.