Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil weer af van 'gratis parkeeruurtje' na claim van Q-Park vanwege oneerlijke concurrentie

20230829 Van Heekgarage gemeente Enschede
Beeld: Gemeente Enschede

Het gratis parkeeruurtje in de gemeentelijke garages van Enschede is geen lang leven beschoren. Na één jaar wordt de maatregel alweer afgeschaft. Het college van B&W zwicht onder de druk van marktpartij Q-Park, dat heeft gedreigd met een claim vanwege oneerlijke concurrentie.

Sinds dit jaar geldt in de gemeentelijke parkeergarages in Enschede het regime dat het eerste uur niet hoeft te worden afgerekend. Wie op doordeweekse dagen voor een korte boodschap met de auto naar de binnenstad komt, kan dus zonder te betalen in- en uitrijden. Het idee achter deze maatregel is dat Enschedeërs worden gestimuleerd om in hun eigen stad inkopen te doen. En dat is dan weer goed voor de lokale middenstand.

Oneerlijke concurrentie

Formeel gaat het bij het parkeeruurtje om een pilot die twee jaar zou duren, maar dit najaar zou worden geëvalueerd. Hoewel er al een vragenlijst over het parkeeruurtje door de gemeente is verspreid, moet er nog een evaluatie gevoerd worden. De vraag is of die evaluatie nog zin heeft.

20231009 Piet van Ek Karel van der Leij stadhuis raadsvergadering Wilco Louwes
Lees ook
Raadslid de gang op gestuurd, maar hij krijgt zijn zin: stemming over parkeerbeleid Enschede uitgesteld

Marktpartij Q-Park, dat ook in de binnenstad een parkeergarage exploiteert, blijkt namelijk niet zo blij met de stimuleringsmaatregel van de gemeente Enschede. Bij de garage aan de Zuidmolenstraat moet er na drie kwartier parkeren 'gewoon' 2,25 euro worden afgerekend. En dat is oneerlijke concurrentie, vindt Q-Park. Het bedrijf heeft daarom een claim ingediend bij de gemeente.

Enschede moet 4,5 ton bijpassen

Spil in de ontstane situatie is de Wet Markt en Overheid. Die bepaalt dat een overheid bij economische activiteiten geen oneerlijke concurrentie mag voeren met het bedrijfsleven. In parkeertaal wil dit zeggen dat Enschede de Van Heekgarage niet mag gebruiken om tegen spotprijzen bezoekers bij Q-Park weg te trekken.

20230907 Stadhuis Enschede parkeerzone betaald parkeren
Lees ook
Parkeerbeleid in Enschede op de schop: grotere parkeerzone, langer betalen en controle met scanauto

De tarieven in gemeentelijke parkeergarages moeten dus kostendekkend zijn, zoals dat heet; de gemeente mag er geen geld op toeleggen. In het geval van het gratis parkeeruurtje is er in de begroting rekening gehouden met zo'n 450.000 euro per jaar. Dit is dus het bedrag dat de gemeente door de maatregel 'misloopt' en uit eigen zak moet bijschieten.

Het college wil daarom voor een goedkoper avondtarief gaan, dat wordt gedekt door flink hogere parkeertarieven aan straat. "Die maatregel is uitgebreid met Q-Park besproken", aldus wethouder Marc Teutelink maandagavond in het jaarlijkse begrotingsdebat.

Erfenis

Nu het gratis parkeeruurtje van de baan lijkt, wordt de 'erfenis' al verdeeld. De VVD-fractie - die groot pleitbezorger was van de maatregel - wil de 4,5 ton die volgend jaar (en eventueel daarna) vrijkomt betrekken bij het bestrijden van woonoverlast en/of preventie van harddrugsgebruik.

'On hold'

De evaluatie van het gratis parkeeruurtje staat op korte termijn nog op de politieke agenda. Tot die tijd staat de claim van Q-Park 'on hold'. "Wij gaan als college voorstellen om het parkeeruurtje in te trekken", aldus wethouder Teutelink. Als de raad dat besluit overneemt zal Q-Park de claim niet doorzetten. Zo niet, dan volgt waarschijnlijk een rechtszaak. In het verleden gingen meerdere gemeenten, waaronder Hilversum, al eens de bietenbrug op vanwege oneerlijke parkeertarieven.

Eerder dit jaar onderzocht 1Twente of het gratis parkeeruurtje ook voor een ondergrondse sluiproute kan zorgen tijdens drukke momenten in de stad:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.