Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Kalverstraat van Almelo' is nu nieuwbouwplan met appartementen en koopwoningen

Tuinstraat Almelo
Beoogde situatie hoek Tuinstraat - Holtjesstraat
Beeld: MAS Architectuur

Al meer dan 20 jaar is de troosteloze aanblik van het braakliggend stuk grond aan de Tuinstraat buurtbewoners een doorn in het oog. Eerdere plannen liepen spaak op het bestemmingsplan.

Maar er gaat iets veranderen in dit gebiedje dat in de naoorlogse jaren floreerde als de ‘Kalverstraat van Almelo’. Tot het blauwtongvirus zich aandiende, graasden hier nog schapen. Projectontwikkelaar Oude Wolbers - Drost uit Borne gaat ermee aan de slag. Een nieuw appartementencomplex en de bouw van 15 koopwoningen op de hoek Tuinstraat – Holtjesstraat moeten de tijden van de bruisende Tuinstraat-braderie definitief doen vergeten.

Wafelfabriek

De 80-jarige Coen Mulder is er geboren en getogen en hoeft maar even in zijn geheugen te graven om de winkelnamen uit z’n blote hoofd op te noemen.Van Café Laurens tot de Koopjeshal van Jalink en van Teun de Visboer tot slagerij Van Leeuwen. ”En niet te vergeten Wafelfabriek Barneveld, die later naar de Bornerbroeksestraat verhuisde. ”Steeds meer winkels en panden werden gesloopt. Ook hele mooie. Nu staat er al 20 jaar niets meer. Ik heb er iets van 35 gewoond. Het was een prachtige buurt en alles wat je nodig had aan winkels was er te vinden. Tot de kolenboer en de hoefsmid toe. Het is goed dat er nu wat op het stuk grond gebouwd gaat worden.”

Tuinstraat gezien vanaf Holtstraat Almelo
Beeld: Historisch Archief Almelo

Menistenhoek

Dat laatste komt er allerminst enthousiast uit. Mulder vindt er wel wat van dat dit deel van de wijk van de zogeheten ‘Mennistenhoek’ destijds tegen de grond is gegaan. Ook de Tuinstraat bleef in dat opzicht niet bespaard onder de sloopwoede die in de jaren 80 door heel Nederland raasde. ”Onder burgemeester Ravesloot waren die mooie, oude panden nooit gesloopt”, verzekert Mulder

Eigendom

Jan Marie Ravesloot was van 1946 tot 1966 burgemeester van Almelo en ook in zijn periode ging er al het een en ander tegen de vlakte. Dat er wat meer oudbouw bewaard had moeten blijven, is volgens menig Almeloër evident. Mulder heeft zich erbij neergelegd en is benieuwd naar de nieuwbouw op zijn geboortegrond. Oude Wolbers - Drost uit Borne heeft de grond grotendeels in eigendom, terwijl ook Beter Wonen en deel in bezit heeft. Eerdere plannen liepen spaak op het bestemmingsplan.

Ter Inzage

De gemeente geeft aan dat de te realiseren nieuwbouw zich richt op het midden- en duurdere segment en dat sluit aan op de woonvisie. Het plan ligt de komende 6 weken ter inzage voor publiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.