Verkeer
Stuur appje
Zoek
20231018 Margriet Visser Jessy Soepenberg

Margriet Visser stopt na 13 jaar als raadslid in Enschede: 'Misschien gaat de vlag uit, maar ik was wel een luis in de pels'

Ze kwam met 'haar' EnschedeAnders nooit verder dan één zetel in de gemeenteraad, maar is desondanks een van de bekendste en zichtbare raadsleden van de stad. En dat zegt ook iets. Margriet Visser (66) stapt na dertien jaar noodgedwongen uit de lokale politiek. Dat valt haar zwaar, al komt aan alles een eind. "We zijn allemaal slechts passanten."

Begonnen bij het CDA, maar verdergegaan als EnschedeAnders. Wars van politieke begrippen als links en rechts of progressief en conservatief. "Gewoon sociaal", zou ze haar eigen partij omschrijven. "Integer, kritisch, rechtvaardig en opkomen voor de inwoners." In al die jaren miste ze bijna geen vergadering, totdat ze eerder dit jaar met ziekteverlof ging.

Steun en toeverlaat

Twijfel? Nee, dat heeft ze niet. "Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik weer deze beslissing nemen." Toch is het moeilijk en emotioneel, het besef dat haar werk als gemeenteraadslid er in ieder geval voorlopig opzit. "Maar ik moet er zijn voor Jan", zegt ze. Jan, oud-journalist, is al 45 jaar haar echtgenoot en bovenal haar steun en toeverlaat.

“Het is gewoon je werk, jongens. Een inwoner die ergens tegenaan loopt bij zijn gemeente moet bij zijn raadsleden terecht kunnen”

Margriet neemt de mantelzorg voor Jan op zich. En dat is simpelweg niet meer te combineren met het drukke bestaan van een raadslid. En ze vindt dat een raadslid zich 100 procent moet kunnen inzetten voor de stad, voor de kiezers. Moeilijk is het soms wel om vanuit huis op een beeldscherm de raadsvergaderingen te volgen. Zoals onlangs bij een debat met de wethouder over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. "Ik had hem wel even de oren gewassen."

Lopende zaken afmaken

Het besluit van Margriet Visser om te stoppen komt niet als een enorme verrassing. De afgelopen zeven maanden was zij al met ziekteverlof. In november zou ze moeten kiezen: de verlofperiode opnieuw met vier maanden verlengen, terugkeren in de raad of stoppen. Het is dus het laatste geworden.

20220314 ITV80 slotdebat 2722 debat CDA vs EA Ton ten Vergert en Margriet Visser CLEAN
Lees ook
Enschedese politica Margriet Visser stopt definitief als raadslid: 'Eigenlijk zit mijn taak er nog niet op'

Als ze over haar keuze praat, komt de gepassioneerde politica direct naar boven. Middenin een raadsperiode stoppen wil ze eigenlijk niet. "Ik had graag wat dingen willen afmaken, waaronder de casus Ardesch", doelt ze op de zaak van de Enschedese ondernemer die gemangeld is door de gemeente. "Maar ook de medewerkster van het klachtencommissariaat, die nog altijd thuis zit. Hoe is dat mogelijk?"

Sociaal hart

Het raadswerk van Margriet Visser kenmerkt zich door haar grote sociale hart. Of het nu de huishoudelijke hulp is, het armoedebeleid of het zijn de strenge bijstandsregels; door de jaren heen kwam Margriet - vaak in samenwerking met de SP - op voor iedereen die vastliep in het woud van regels bij de gemeente.

Lees verder onder de afbeelding.


20231018 Margriet Visser Jessy Soepenberg
Margriet Visser stopt na ruim 13 jaar als gemeenteraadslid in Enschede
Beeld: 1Twente/Jessy Soepenberg

Niet alleen in de spotlights van de politieke arena in het stadhuis, maar in het geval van individuele situaties uit oogpunt van privacy vaak ook in alle stilte achter de schermen. "Het is fijn om mensen te helpen", zegt ze daarover. Dat leverde EnschedeAnders in de raad soms het stempel op van een 'one-issue' zorgpartij. "Maar ik denk dan: het is gewoon je werk. Een inwoner die er niet uitkomt met zijn gemeente moet bij zijn politieke partij terecht kunnen."

Uit het CDA gestapt

Maar het moet gezegd: ook op fysieke en financiële dossiers liet Margriet zich vaak gelden. Neem het vastgelopen bouwplan Kop Boulevard ("Wat een geldverspilling"), het miljoenenplan voor de Huiskamer van de Stad ("Veel te veel geld") en de discussie rond de verschillende zwembaden. "Het moet altijd met grote projecten, maar dat kan echt wel op een andere manier."

Visser begon ooit, in 2010, als raadslid bij het CDA. Na ruim drie jaar stapte ze uit de fractie, na een opeenstapeling van verschillen van inzichten met de fractie en toenmalig wethouder Patrick Welman. Onder meer een rapport over een angstcultuur bij de Stadsbank Oost-Nederland en de gewraakte 'zoekperiode' in de bijstand lagen daaraan ten grondslag. Inwoners vanaf 27 jaar moesten destijds eerst vier weken actief op zoek naar werk, voordat zij in aanmerking kwamen voor een bijstandsuitkering. Die regel was in strijd met de wet.

Geen tweede zetel

Margriet Visser richtte EnschedeAnders op en bemachtigde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 direct een zetel. Bij die ene zetel zou het echter ook blijven. "We hebben twee keer (in 2018 en 2022, red.) heel dicht bij een tweede zetel gezeten. We zijn beide keren gegroeid in het aantal stemmen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Dat is democratie."

“Het moet niet zo zijn dat mensen denken: 'daar is niet meer van af te komen'. Maar er was wel een luis in de pels en dat is Margriet Visser”

In de gemeenteraad neemt Herman Brouwer - die afgelopen maanden al vervanger was - de zetel van Margriet definitief over. Hij krijgt in de commissievergaderingen ondersteuning van Cemal Dogan en Yvonne Barelds.

Of EnschedeAnders zonder Margriet Visser kan? "Natuurlijk. En ik blijf betrokken bij de partij als vraagbaken. Het moet niet zo zijn dat mensen denken: 'daar is niet meer van af te komen'. Misschien gaat de vlag in het stadhuis uit, maar er was wel een luis in de pels en dat is Margriet Visser."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.