Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese politica Margriet Visser stopt definitief als raadslid: 'Eigenlijk zit mijn taak er nog niet op'

20220314 ITV80 slotdebat 2722 debat CDA vs EA Ton ten Vergert en Margriet Visser CLEAN
Margriet Visser stopt na ruim dertien jaar als gemeenteraadslid in Enschede.
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Margriet Visser keert niet meer terug als raadslid van EnschedeAnders, de partij die zij tien jaar geleden zelf oprichtte. Dat heeft de politica maandagochtend laten weten aan burgemeester Roelof Bleker en haar collega-raadsleden. Visser is al sinds maart met verlof omdat zij intensieve mantelzorg moet verlenen. Dat is niet meer te combineren met een terugkeer in de raad.

Margriet Visser (65) behoort tot de langstzittende raadsleden van Enschede en is dus eigenlijk niet meer weg te denken uit de lokale politiek. Ze begon in maart 2010 als raadslid bij het CDA, maar ging ruim drie jaar later als zelfstandig raadslid verder na interne onenigheid over een onderzoek bij de Stadsbank. Sinds de verkiezingen in 2014 zit Visser in de gemeenteraad namens EnschedeAnders.

Verlofperiode

In haar gehele raadsperiode mistte de Enschedese politica nauwelijks een vergadering. In maart kondigde Visser een verlofperiode van vier maanden aan, om mantelzorg te kunnen verlenen. Het verlof werd deze zomer nog een keer verlengd.

Visser stond nu voor de keuze om terug te keren als raadslid, het verlof een laatste keer te verlengen of het stokje definitief over te dragen aan haar tijdelijke vervanger Herman Brouwer. De keuze is gevallen op het laatste. "Omdat onze inwoners verdienen dat een raadslid zich voor de volle 100 procent kan inzetten. En dat lukt mij niet meer", laat Visser weten.

'Er is nog veel te doen'

De weloverwogen keuze valt Visser zwaar en het is dan ook met pijn in het hart. "Eigenlijk zit mijn taak er nog niet op. Er zijn veel mensen die op je hebben gestemd. Dan wil je niet tijdens een raadsperiode ermee stoppen." Maar de privé-omstandigheden maken het dat het intensieve raadswerk daarmee niet meer te combineren is. "Ik blijf op de achtergrond natuurlijk wel betrokken. Er is op veel gebieden nog te veel te doen."

20220308 ITV80 partijgesprekken 1064 gast EA Herman Brouwer en Margriet Visser CLEAN
Lees ook
Lokaal politica Margriet Visser (EnschedeAnders) laat zich tijdelijk vervangen in gemeenteraad

In haar tijd als gemeenteraadslid vergaarde Margriet Visser vooral bekendheid als luis in de pels op sociale thema's, zoals het (te) strenge bijstandsbeleid, de huishoudelijke ondersteuning en het armoedebeleid. Maar bij andere heikele thema's zoals bouwplan Kop Boulevard liet ze haar stem vaak horen. Herman Brouwer, die Visser het afgelopen half jaar verving, zal binnenkort opnieuw worden geïnstalleerd als het enige raadslid van EnschedeAnders.

20220308 ITV80 partijgesprekken 1064 gast EA Herman Brouwer en Margriet Visser CLEAN
Herman Brouwer zal de raadsperiode bij EnschedeAnders afronden.
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.