Verkeer
Stuur appje
Zoek

Woonwagenbewoner Elwin Kruizinga kan niet wachten tot hij terug kan keren naar Hengelo

Elwin Kruizinga (33) kent de vooroordelen over woonwagenbewoners: ze knutselen de hele dag aan oude auto's, ze vieren feest op straat tot in de late uurtjes en ze willen zo min mogelijk met hun 'gewone buren' van doen hebben. Maar in de Hasseler Es, waar Kruizinga binnen afzienbare tijd met z'n familie verwacht te gaan gaan wonen, hoeven ze daar niet bang voor te zijn: "Ik hoop dat ze over een paar jaar zullen zeggen: 'Ik had er een hard hoofd in, maar achteraf valt het honderd procent mee!'" Kruizinga was op maandag 16 oktober te gast in Hengeloos Peil, samen met Bart Kruese, de 'woonwagenambtenaar' van de gemeente Hengelo.

Oldtimers

Die vooroordelen. Hij ontkracht ze allemaal met plezier. In elk geval waar het zijn eigen familie betreft: "Mijn vader is dol op oldtimers. Hij heeft die auto's echter niet bij huis staan, maar op het bedrijf. Wat die feestjes betreft: daarvoor huren we altijd een zaaltje af. Overigens drink ik geen druppel alcohol. En met m'n buren kan ik prima opschieten. Toen Denise en ik jaren geleden in onze Oldenzaalse woonwagen gingen wonen, keken de omwonenden ons eerst ook wel met wat argwaan aan, maar dat werd snel anders toen bleek dat wij gewoon nette mensen zijn." Hij lacht: "Tegenwoordig kan ik de hond niet uitlaten zonder dat iedereen een praatje met mij aanknoopt."

Nu nog woont Elwin met vriendin en hun twee jonge kinderen in Oldenzaal, maar hij kan niet wachten tot de bouw van z'n eigen huisje kan beginnen. Waar? Aan het Bartelinkslaantje in de Hasseler Es in Hengelo.

icon_main_info_white_glyph

'Houd het Bartelinkslaantje groen'

Bewoners van de Hasseler Es, verenigd in de werkgroep 'Houd het Bartelinkslaantje groen', hebben lange tijd geprotesteerd tegen de komst van woningbouw op die plek, op de hoek met de Hasselerbaan, maar de gemeenteraad heeft vorige maand groen licht gegeven. Het enige wat de bouw nog zou kunnen vertragen, zijn de noodzakelijke procedures. Denk aan het vaststellen van het omgevingsplan door de raad en het verlenen van de omgevingsvergunning aan Welbions. De wooncorporatie wil de woningen hier bouwen en vier van de zeven woningen vervolgens verhuren. De andere drie zijn voor de gezinnen van Elwin Kruizinga, zijn ouders en z'n zus en haar gezin. Overigens is de werkgroep niet van plan de strijd nu te staken: "Wij hebben een traject uitgezet, desnoods tot de Hoge Raad", laat een woordvoerder weten.

Verzorgingshuis

Een vooroordeel dat wél klopt is dat gezinnen uit één familie graag dicht bij elkaar wonen. "Dat zit ingebakken in onze cultuur. We wonen graag bij elkaar in de buurt." Dat heeft ook een praktische reden, vertelt Kruizinga: "Wij zullen onze ouders niet snel naar een verzorgingshuis brengen. Zoals zij mij hebben grootgebracht, wil ik hen helpen als zij zorg nodig hebben. In principe verzorg je je ouders tot de dood."

Kruizinga komt uit een echt woonwagengeslacht: "Mijn opa en oma van vaderskant komen uit Emmen. Zij zijn begin jaren zestig met hun grote gezin naar de Castorweg in Hengelo gekomen. Mijn moeder is geboren op een woonark in de Zwaaikom in het Twentekanaal."

230914 woonwagens cesar franckstraat GOOGLE
Lees ook
Projectleider woonwagenlocaties Hengelo weet hoe het werkt: 'Participatie leidt niet per se tot consensus'

Rondtrekken

Tot in de vorige eeuw trokken woonwagenfamilies nog echt rond. De laatste decennia van de 20e eeuw gingen ze zich ergens vestigen. In hoeverre zijn het nog altijd mobiele huisjes, is de vraag. "Woonwagen zijn van hout en in principe zijn ze verplaatsbaar, maar dat gaat niet heel makkelijk. Zo heb ik gestuukte muren en buitenmuren met een soort steenstrips. Daar komen geheid barsten in als je het gaat verplaatsen."

Daarbij zijn er ook steeds meer woonwagens met een tweede etage. "Dat hadden mijn vriendin Denise en ik ook graag gewild, maar daar is de gemeente voor gaan liggen." Elwins vriendin heeft overigens een burgerachtergrond. "Maar inmiddels is ze helemaal ingeburgerd in de woonwagencultuur. Zij zou niet anders meer willen."

Lees verder onder de afbeeldingen

  • 20231016 elwin kruizinga ARJEN WAANDERS
    Bart Kruese (links) en Elwin Kruizinga aan tafel bij Hengeloos Peil
    Beeld: ARJEN WAANDERS / 1TWENTE
  • 20231016 bart kruese hengelo ARJEN WAANDERS
    Bart Kruese (links) en Elwin Kruizinga aan tafel bij Hengeloos Peil
    Beeld: ARJEN WAANDERS / 1TWENTE

Koffie

De Kruizinga's hebben nog geen contact gehad met mensen in de Hasseler Es, de wijk waar ze straks zullen komen te wonen. Vindt Elwin dat niet jammer? "Ik heb wel iets op Facebook gezet, toen bekend werd dat we daar een kavel zouden kopen, maar daar kwamen vooral anonieme reacties op en niet allemaal even vriendelijk. Een enkeling reageerde met naam en toenaam en daarmee heb ik via social media wel contact gehad, maar op mijn uitnodiging om een keer op de koffie te komen, bleef het tot nu toe stil."

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Hengeloos Peil is op donderdag 19 oktober om 22.00 uur en op zondag 22 oktober om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente. Daarin behalve aandacht voor de woonwagens, ook aandacht voor de afvalproblematiek van Hengelo en het jubilerende Levensboek van Wijkracht. 60s Dylan verzorgt de muziek en predikant Hans Wachtmeester pleit voor vrede in Israël en omgeving vanaf De Zeepkist.

Graag in gesprek

Onbekend maakt onbemind. De geboren Hengeloër snapt dat. Daarom wil hij ook graag in gesprek met iedereen die vraagtekens zet bij de komst van zeven woonwagens naar het Bartelinkslaantje en evenveel exemplaren naar de locatie Grobbenweg in de Woolder Es. "Sommige mensen gaan liever googelen dan dat ze het gesprek aangaan. Tuurlijk, er zijn nog altijd woonwagenkampen waar er volop aan auto's wordt gesleuteld of waar oud ijzer wordt opgeslagen. Of waar de vrachtwagen dagelijks op de oprit staat. Bij ons niet. Wij scheiden werk en privé. De bewoners van de Hasseler Es zullen van ons straks geen last hebben."

Kruizinga hoopt dat over een paar jaar zijn nieuwe buren zullen zeggen: 'Ik had er een hard hoofd in, maar achteraf valt het honderd procent mee!'

Cesar Franckstraat

Elwin Kruizinga heeft samen met z'n vader René twee bedrijven: eentje in metaalrecycling en eentje in vastgoed. Het recyclingbedrijf heeft locaties in Hengelo (Binnenhavenstraat) en Oldenzaal. Hieronder de reportage die we maakten bij René Kruizinga thuis, aan de Cesar Franckstraat in Hengelo:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.