Verkeer
Stuur appje
Zoek

Woonwagens in Twekkelo kosten gemeente tonnen extra: buurtschap in verzet, maar politiek is al akkoord

20231006 Woonwagens impressie Twekkelerbeekweg Twekkelo Gemeente Enschede
Op een perceel aan de Twekkelerbeekweg wordt de bouw van 10 woonwagens mogelijk gemaakt.
Beeld: Gemeente Enschede

Als er geen hele gekke dingen gebeuren, bepaalt de Enschedese gemeenteraad aankomende maandag per hamerslag dat de bouw van tien woonwagens in Twekkelo kan doorgaan. De meeste partijen hebben aangegeven geen problemen te hebben met de extra kosten voor de gemeente, oplopen tot meer dan 430.000 euro. Vertegenwoordigers van de buurtschap zijn teleurgesteld met weer een stukje bebouwing in hun buitengebied. "Voor je het weet is er van Twekkelo niets meer over."

De zoektocht naar een woonwagenlocatie is inmiddels een proces van jaren. Volgens EU-wetgeving zijn gemeenten verplicht de woonwagencultuur in stand te houden en in de behoefte aan standplaatsen te voorzien. In Enschede is die behoefte er ook aan zo'n 20 tot 25 extra standplaatsen. De gemeente heeft altijd volgehouden dat er geen geld was om dat mogelijk te maken. Aan die lezing valt sterk te twijfelen, nu de gemeente miljoenen aan ongebruikt subsidiegeld - dat acht jaar op de plank lag - inzet voor de bouw van sociale huurhuizen. Het geld had volgens de regels ook gebruikt kunnen worden voor woonwagens.

Keuze uit 20 locaties

Hoe dan ook: de roep vanuit de doelgroep voor extra standplaatsen klinkt al jaren. Op de bestaande woonwagenlocaties aan de Robinson Crusoëstraat en het Sleutelkamp is er geen ruimte of worden vrijkomende plekken alleen aan mensen met familiebanden verstrekt. Woonwagenbewoners (zonder wagen) Herman Hendriks en Johan Pril uit Enschede waren het gebrek aan perspectief zo zat, dat zij enkele jaren geleden in actie kwamen.

Woonwagens windmolenweg 1
De beoogde locatie ligt in de rand van Twekkelo, tussen het havengebied en De Marssteden.
Beeld: Google Maps

Hendriks 'claimde' uit protest zelfs een standplaats aan de Broekheurne-Ring. Naar aanleiding van de protestactie drong de gemeenteraad bij het college aan op een onderzoek naar geschikte woonwagenlocatie. Ondertussen stelde het Rijk een subsidie van 455.000 euro beschikbaar om de bouw mogelijk te maken.

Uiteindelijk wees een meerderheid van de gemeenteraad uit twintig mogelijke locaties een perceel op de hoek Windmolenweg/Twekkelerbeekweg aan. Het stuk grond is ooit door de gemeente aangekocht als 'strategische voorraad' voor een eventuele uitbreiding van bedrijventerrein De Marssteden.

Bijzondere woonvorm

Goed nieuws uiteraard voor potentiële bewoners zoals Pril en Hendriks, die al jaren wachten op een geschikte plek voor hun eigen woonwagen. Maar vanuit belangenorganisatie Vereniging Behoud Twekkelo klinkt er kritiek op de gemeente. Oud-voorzitter Bart Overbeek legde eerder bij 1Twente uit dat de buurtschap al tientallen jaren inkrimpt door stedelijke ontwikkelingen. Volgens het VBT past de bouw van woonwagens niet in hun buurtschap.

20220608 Twekkelo protest woonwagens
Lees ook
Woonwagens zetten relatie Twekkelo met gemeente wéér onder druk: 'Alsof er telkens een vinger wordt afgehakt'

Wethouder Jeroen Diepemaat herhaalde afgelopen week in de commissievergadering van stadsdeel West het collegestandpunt dat bestemmingsplannen juist ruimte bieden aan woonwagens in het buitengebied. "De stadsrandzone biedt ruimte aan bijzondere woonvormen", aldus Diepemaat. En daaronder vallen knarrenhofjes (seniorenwoningen), tiny houses, maar volgens de wethouder dus ook woonwagens.

Subsidie loopt af

Er zijn nog meer zorgen in de omgeving. Het naastliggende grondwerk- en recyclingbedrijf Wesseler-Oude Booyink vreest dat uitbreidingsplannen niet door kunnen gaan als er woonwagens worden gebouwd, vanwege hindercirkels voor geur en geluid. Het college meent dat daarvan geen sprake is en dat er woningen dichterbij het bedrijf zijn gelegen dan de beoogde woonwagens. Volgens het bedrijf zijn met die andere bewoners juist individuele afspraken gemaakt.

Lees verder onder de afbeelding

20220608 Twekkelo protest woonwagens
Vorig jaar protesteerden inwoners uit Twekkelo tegen de komst van woonwagens
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Huidig VBT-voorzitter Gijs Oosterhuis zegt bang te zijn dat de andere vijftien standplaatsen die Enschede mogelijk wil maken uit kostenoverwegingen ook aan de Twekkelerbeekweg worden ontwikkeld. Hoewel veel financiële informatie geheim is, denkt de buurtschap ook dat het niet bij de overschrijding van ruim 4 ton blijft. De subsidie van het Rijk loopt op 1 december af als er geen ontwikkeling plaatsheeft. Formeel zou de gemeente het bedrag dan moeten terugstorten.

'Geen uitbreiding'

Volgens wethouder Jeroen Diepemaat is er geen aanleiding om in de toekomst meer woonwagens aan de Twekkelerbeekweg te plaatsen. "Als we er meer gaan doen, dan doen we geen voorstellen voor deze plek", aldus Diepemaat. "Op deze plek kan dit college garanderen dat het er tien worden."

Om er aan toe te voegen dat een toekomstig college een andere mening kan zijn toegedaan, maar dat er dan wel een nieuwe wijziging van het bestemmingsplan nodig is. Wat betreft de aflopende subsidie zegt de wethouder zich geen zorgen te maken. "Het doel van de subsidie is om dit te realiseren, dus het Rijk heeft niet veel belang met terugvorderen als we aan de slag gaan."

Bekoelde relatie

Ondertussen is de relatie tussen de gemeente Enschede en buurtschap Twekkelo ernstig bekoeld. Dat lijkt nog eens bevestigd te worden in het raadsvoorstel. 'Nu de gemeente niet aan de eisen van VBT (en anderen) in de vorm die hen voor ogen staat tegemoet kan komen, bestaat bij hen de indruk dat de gemeente in het geheel niet luistert naar hun bedenkingen', aldus het college. 'Wij vinden het jammer dat die indruk is ontstaan.'

202310 twekkelo bart overbeek vbt
Lees ook
Twekkelo wil één zijn: roep om gemeentelijke herindeling Enschede en Hengelo

De Vereniging Behoud Twekkelo had graag het resterende deel van het woonwagenperceel in eigendom willen overnemen. Daarmee zou een uitbreiding in de toekomst in principe voorkomen kunnen worden. Het college van B&W wilde daar niet aan meewerken. Het feit dat het bestemmingsplan voor een uitbreiding opnieuw gewijzigd zou moeten worden, geeft volgens het college voldoende waarborg.

Vanuit de stadsdeelcommissie zijn nauwelijks twijfels over het voorstel. Het voorstel is daarom voor aankomende maandag aangemeld als hamerstuk en wordt dus in principe niet meer besproken. Het ligt voor de hand dat er vanuit Twekkelo beroep wordt aangetekend bij de Raad van State. Pas als die procedure is afgerond, kan de grond worden verkocht aan woningcorporatie De Woonplaats, die zorg draagt voor de bouw en verhuur van de woonwagens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.