Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zwervend door Almelo met koffers vol doeken: kunstenaars hunkeren naar vaste plek

PHOTO 2023 09 27 15 41 40
Kunstenaar Jan Hooftman (links) met Hilde Klaassen en Hubert van Mastrigt voor Kunst Punt Almelo
Beeld: André Scheffers

Almelose kunstenaars lijden een nomadenbestaan. Ook ‘Kunst Punt Almelo’ in de Grotestraat is voor een kleine 60 lokale creatieve geesten weer van tijdelijke aard. Zijn ze net gesetteld, kunnen ze de boel over anderhalf jaar weer oppakken.

Ze hopen dat de gemeente eindelijk meer oog voor kunst en cultuur krijgt in deze stad, geeft mede-initiatiefneemster Hilde Klaassen van Kunst Punt Almelo aan. ‘’Want het onderwerp leeft echt in Almelo, zowel onder de plaatselijke kunstenaars als bij het publiek. Tijdens de Open Atelierroute in het weekend van 23 en 24 september hebben we hier 400 bezoekers over de vloer gehad. Een record sinds de opening afgelopen voorjaar. En we kregen talloze enthousiaste reacties.”

Ontmoetingsplek

De participerende kunstenaars behoren met hun maandelijkse bijdrage tegelijkertijd tot de club donateurs die de galerie als collectief in de benen houden. Het gezamenlijke initiatief van Joke van Dijk-Schut, Hilde Klaassens, Arie-Jan Arbouw en Hubert van Mastrigt werd in maart van dit jaar als Stichting Kunst Punt Almelo opgericht. Vervolgens zijn de handen uit de mouwen gestoken om de Grotestraat 37 tot een open kunstgalerie met kunstwinkel om te toveren. Van de donaties en deels van de opbrengst van de kunstwinkel worden de vaste lasten betaald, legt kunstfotograaf Hubert van Mastrigt uit. ”En dat werkt. De groep is inmiddels tot een kleine 60 deelnemers gegroeid. Kunst Punt Almelo moet een ontmoetingsplek zijn van winkelend publiek met Almelose kunstenaars. Voor kunstobjecten in de winkel is een maximum verkoopbedrag van 250 euro per object vastgesteld om vooral geen drempels op te werpen. Iedereen kan hier binnenwandelen zonder dat je perse wat moet kopen.”

“We zouden zo graag een keer duidelijkheid hebben over een vaste plek”

De expositieruimte met wisselende exposities van de participerende kunstenaars - die worden hier als leden geduid - bevindt zich aan de voorkant. De winkel met kunstwerken zit achter in het pand. Het geheel is een plaatje. Als het aan de bestuursleden ligt, zou dit een vaste plek kunnen zijn, geeft Hilde Klaassen aan. ”Dat zou geweldig zijn. Maar we hebben een huurovereenkomst van 2 jaar. Daarna moeten we weer naar iets anders uitkijken. De kunstenaar lijdt een soort nomadenbestaan. Hij trekt van de ene naar de andere plek en het is altijd weer een verrassing waar hij terecht komt. En dat is vaak op locaties die tijdelijk leegstaan. We zouden zo graag een keer duidelijkheid hebben over een vaste plek. Met dit college en een wethouder die gevoel voor kunst en cultuur lijkt te hebben, koesteren we een klein beetje hoop.”

Chagrijnig

Want een afhakende overheid op het gebied van cultuur heeft volgens Hubert van Mastrigt uiteindelijk z’n weerslag op een hele samenleving. ”Expressie is iets onmisbaars voor de gezondheid van mens en maatschappij. Dat begint al op school. Een bezoek aan een galerie of museum is enorm waardevol voor de mens. Het is een inspiratiebron, het zet mensen aan het denken, het levert nieuwe ideeën op. En begon de dag wat bedrukt, dan loop je de rest van de dag vrolijk door de stad. Ik heb nog nooit iemand chagrijnig een galerie of museum zien verlaten.”

Beeldhouwer

De wisselende exposities in Kunst Punt Almelo zijn veelal een combinatie van twee of meerdere, elkaar aanvullende, exposanten. Na de vijfde expositie na het marmer en linoleum van Henk Blokhuis en ‘Vervormde dromen’ van Hubert van Mastrigt zijn beeldhouwer Ineke Gast en tekenaar/kunstschilder Paul Tieke aan de beurt. Deze expositie duurt van 19 oktober tot en met 18 november.

Kunst Punt Almelo is van dinsdag tot en met zaterdag en op koopzondagen geopend van 13.30 tot 17 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.