Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente krijgt vierde teststraat: ‘Het is kritisch’

Vorige week 224 positieve uitslagen, de afgelopen zeven dagen 465 in Twente. Vooral Haaksbergen, Tubbergen, Oldenzaal en Losser vallen op. Enschede als grootste stad daarentegen minder. Om nog meer te kunnen testen, opent de GGD daarom half oktober een vierde teststraat in Oldenzaal. “Het is kritisch”, zegt Onno van Veldhuizen, voorzitter van de Veiligheidsregio Twente.

‘Kritisch’ wordt het, en dat is landelijk vastgelegd, bij een signaalwaarde van 7. Zijn er meer mensen dan zeven op de 100.000 besmet, treft de overheid maatregelen. “In Twente zitten we rond de 11, landelijk rond de 17. Dus het is echt kritisch”, aldus Van Veldhuizen.

Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid GGD, maakt duidelijk dat de signaalwaarde hoog is, maar dat dit ook niet verwonderlijk is. “In het voorjaar, toen we wisten hoeveel mensen besmet waren in Nederland, testten we nog niet iedereen. Nu kan zich wél iedereen met klachten laten testen. Dat maakt ook dat we nu net zo veel officiële besmettingen hebben.”

“Doel is het om in januari 3600 testen per dag af te kunnen nemen”

Om deze hoeveelheid testen aan te kunnen, gaat de GGD de komende tijd flink opschalen. In Oldenzaal komt er een teststraat bij. “Op dit moment hebben we 1200 testen per dag. We hopen verder op te kunnen schalen en gaan naar 2000 testen in november”, vertelt Dinsbach. Zo is de gezondheidsorganisatie een samenwerking met Medlon aangegaan, een laboratorium dat medische diagnostiek levert, waar mensen zich straks ook kunnen laten testen. Doel is het om in januari 3600 testen per dag af te kunnen nemen. “Maar we hopen dat we dit niet eens nodig hebben en de besmettingen weer dalen.”

Ter vergelijking: tijdens de piek waren er in Nederland zo’n 300.000 mensen besmet. Nu zijn dat er 150.000 in Nederland. Maar de curve stijgt en het is volgens de Veiligheidsregio nu aan de tijd om de juiste maatregelen te nemen. Het dragen van een mondkapje is daarom niet verkeerd. “Maar het is een aanvulling op de reeds bestaande maatregelen”, aldus Dinsbach.

Een mondkapje is maar één van de aangepaste coronamaatregelen. Sinds maandag gelden er ook voor kroegen, restaurants en andere instanties strengere voorschriften. Of deze maatregelen ook regionaal aangepast kunnen worden? “De regionale ruimte is tot nu toe, in mijn ervaring, heel erg beperkt”, aldus de voorzitter van de Veiligheidsregio. “Regionale aanpassingen kun je alleen maar doen bij relatief lage besmettingsschalen en grote verschillen in het land. Aangezien we in Nederland allemaal door elkaar reizen, blijft dat nooit lang zo en gaan regio’s steeds vaker op elkaar lijken. De verschillen zijn te klein om regionaal beleid mogelijk te maken.”

Om de GGD te steunen, wijzen Dinsbach en Van Veldhuizen nog een keer op de app “CoronaMelder”. “Het helpt enorm bij het bron-en contactonderzoek. Als 20 procent van de bevolking de app zou gebruiken, kunnen we er al iets mee. 50 procent zou optimaal zijn. Maar we zijn er nog niet en hopen dat mensen de app echt gaan installeren.”

GGD Emiel Muijderman
Een Twentse teststraat.
Beeld: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.