Verkeer
Stuur appje
Zoek

Honden stelen de show op Van Heekplein in Enschede: ‘Het is gewoon een vriend, door dik en dun’

Naast de gebruikelijke loempia’s, churro’s en verse vis is op het Enschedese Van Heekplein deze zondagmiddag ook hondenvoer te vinden. Het is Dog Day Twente op de markt: een dag voor alle Twentse honden. In een met hekken afgezette ring laat een trainer de aanwezige viervoeters met hun baasje rondjes lopen, om te laten zien hoe de voorbereiding op een grote show gaat. Ook zijn er demonstraties van een gehoorzaamheids- en een jachttraining. En er is een les ‘obedience’. “Dat is eigenlijk de hogeschool voor honden.”

De middag wordt georganiseerd door leden van de Twentse Kynologen Vereniging (TKV). “Een kynoloog is iemand die het fokken en het gehoorzaam maken van honden begeleidt”, legt bestuurslid Ron Mengerink uit. “We geven vandaag demonstraties van alle cursussen die wij aanbieden in de vereniging.”

De meest gestelde vraag

Bezoekers kunnen - met of zonder hun eigen hond aan hun zijde – met allerlei vragen terecht bij de aanwezige kynologen. En dat gebeurt veel, zegt Mengerink. "Een meest gestelde vraag is er niet, het is heel divers. Mensen willen bijvoorbeeld weten waarom hun hond jankt als hij alleen thuis is. Of waarom een hond bang is voor vuurwerk.” Ook willen de baasjes leren hoe ze hun trouwe viervoeter weer bij hen laten komen als die losloopt en verder weg is. “Dan is het de bedoeling dat hij eerst netjes voor je gaat zitten en dan aan je voet gaat zitten.”

“Een hond is gewoon een vriend, die je thuis hebt en die met je meegaat.”

Het meest uitdagende als het gaat om de interactie tussen mens en hond? “Om het dier te krijgen zoals jij graag wil. En de situatie zodanig leefbaar maken dat een hond ook voor mensen om je heen geen belemmering is.”

105 jaar

De lessen worden normaliter gegeven bij de vereniging aan de Geessinkweg in Enschede. “We hebben een clubgebouw en een eigen veld.” Daar komen leden vier keer in de week naartoe voor training. Vroeger gebeurde er nog meer. “Toen organiseerden we in Enschede ook altijd de rashondenshow. Maar dat is helaas financieel allemaal niet meer rond te krijgen.”

De club houdt zichzelf overeind door de bijna 360 leden die er op dit moment zijn, zegt Mengerink. En dat al behoorlijk lange tijd. “We bestaan 105 jaar. Dus we zijn al een hele oude vereniging.”

Te harde vloer

Binnen de afzetting op het plein in de Enschedese binnenstad staan ook slalompalen, een balk om overheen te springen en een tunnel om doorheen te lopen. Maar dat blijkt puur voor de show. Of, in dit geval is het misschien duidelijker om te zeggen: het materiaal wordt niet gebruikt. “Die spullen zijn voor behendigheidstraining. Maar de betonnen vloer hier is daarvoor te hard. We zijn erg bang dat onze honden blessures krijgen door het springen of door het draaien.”

231004 hond pixabay
Lees ook
Stelling van de Week: ‘Een hond lijkt op zijn baas!’

Mengerink praat met liefde over de beesten. Daarin schuilt waarom hij er uiteindelijk zoveel mee bezig is. “Een hond is gewoon een vriend. Een vriend die je thuis hebt en die met je meegaat. Door dik en dun.”

20231008 Dog Day Twente still 1 Twente Niels Veurink
Beeld: 1Twente / Niels Veurink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.