Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koninklijke onderscheiding voor Elvira van Eijl, die Hengelose Art Brut Biënnale liet uitgroeien tot meest toonaangevende van Europa

20231007 Elvira van Eijl still uit video 1 Twente
Art Brut-curator Elvira van Eijl (67) is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Beeld: 1Twente

Elvira van Eijl is tijdens de opening van de vijfde Art Brut Biënnale in Hengelo vrijdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Eijl is mede-oprichter en curator van de expositie voor kunstenaars met een psychische ziekte of verstandelijke beperking, die in tien jaar is uitgegroeid tot meest toonaangevende van Europa in zijn soort. De onderscheiding werd uitgereikt in het H&M-pand aan de Brink door burgemeester Sander Schelberg.

Kunsthistorica Van Eijl (67) - tot zomer 2022 nog werkzaam bij Enschedese kunstacademie AKI - is een van de initiatiefnemers tot de oprichting van Stichting Art Brut Biënnale in Hengelo. Die stichting wil met de tweejaarlijkse kunstmanifestatie meer bekendheid geven aan ‘Art Brut’, dat is kunst van mensen met verstandelijke beperking of psychische ziekte. De Biënnale hoopt deze kunstenaars zo erkenning, herkenning en waardering voor hun werk te geven.

Uitzonderlijke rol

In 2012 was de eerste tiendaagse Internationale Art Brut Biënnale. Elvira van Eijl is vanaf het eerste moment betrokken geweest als curator. “De rol die mevrouw Van Eijl inneemt bij de Art Brut Biënnale is uitzonderlijk te noemen, zij is de katalysator en dat al ruim 10 jaar”, staat in de verklaring voor haar onderscheiding. “Zij bezoekt vrijwel alle kunstenaars in hun atelier, in binnen- en buitenland, zodat de hoge kwaliteit van het werk gewaarborgd is. Ter voorbereiding van deze editie zijn contacten gelegd met kunstenaars en instellingen uit Cuba, Senegal, Spanje, Frankrijk en de Scandinavische landen.”

icon_main_info_white_glyph

Art Brut Biënnale

Van 7 t/m 15 oktober is de 5e editie van de Art Brut Biënnale. Deze is uitgegroeid tot de grootste en meest toonaangevende manifestatie van Art Brut kunst in Europa. De laatste editie trok ruim 14.000 bezoekers en er namen ruim 150 kunstenaars uit acht landen deel. De bezoekers nemen deel aan workshops, rondleidingen en voorstellingen. Bezoekers kunnen kennis maken met én werk kopen van kunstenaars van ateliers van 25 zorginstellingen. De Art Brut Biënnale heeft sinds 2021 de status van ‘beeldbepalend evenement’ in Overijssel en is lid van de European Outsider Art Association.

Als curator is Van Eijl verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk maar ook voor de inrichting van de tentoonstelling. “Op onnavolgbare wijze en met een ongelooflijke inzet, passie, enthousiasme en geduld zet zij zich in om kunstenaars een podium te bieden en daarmee hen de waardering en erkenning te geven die ze verdienen.”

231006 Art Brut
Lees ook
Kunstenaars die exposeren op Art Brut Biënnale in Hengelo kleuren per definitie buiten de lijntjes

Ook speelt ze een belangrijke rol in het organiseren van de menskracht achter het evenement. “Naast de vele kunstenaars die deelnemen weet mevrouw Van Eijl ook een familie van ruim 75 enthousiaste vrijwilligers aan de Art Brut Biënnale te binden die nodig zijn om deze grote manifestatie te kunnen realiseren.”

Kunst in ziekenhuis MST

Van Eijl is ook lid van de Kunstcommissie van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) en als curator verantwoordelijk voor wisselende tentoonstellingen in MST. Ook haar rol daar wordt genoemd en geroemd. “Toen het ziekenhuis in 2016 de nieuwbouw in gebruik nam, was er de noodzaak om de eigen kunstcollectie van het ziekenhuis een plek te geven in het nieuwe gebouw, aansluitend bij de uitgangspunten van ‘healing environment’. Zij bood aan om, samen met een collega en een technische ondersteuner, dit project op zich te nemen. Met haar professionele kennis en kunde, haar enorme inzet, energie en bevlogenheid heeft zij vervolgens dit project op zich genomen en tot een goed einde gebracht.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.