Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kunstenaars die exposeren op Art Brut Biënnale in Hengelo kleuren per definitie buiten de lijntjes

De Art Brut Biënnale biedt kunstenaars een podium die buiten de lijntjes kleuren en zich niet gebonden voelen aan de beperkingen van genres of stromingen, vertelt curator Elvira van Eijl. “Noem het werk ruw, echt, eerlijk en ongekunsteld.” De tweejaarlijkse expositie in de oude V&D in Hengelo wordt zaterdag geopend.

'Ik bepaal niks'

De makers hebben een psychische of verstandelijke beperking en werken vaak op onconventionele manieren. Een van hen is Gertjan Fransiscus: “Ik bepaal zelf niks. Naast het werk waarmee ik bezig ben, ligt een leeg vel, waarop ik kwasten en pennen schoonmaak en test. Dan kijk ik wat er uit die lijnen en vegen tevoorschijn komt en dat werk ik dan later uit.”

Jannemiek Tukker 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Toen Jannemiek Tukker art brut ontdekte, kon ze eindelijk zichzelf zijn

Kunstmatige intelligentie

Een andere kunstenaar, Burak Erkil, gebruikt ook een voor sommigen tegendraadse manier van werken. Hij gebruikt namelijk kunstmatige intelligentie (A.I.) en print de zo verkregen portretten met de hand door middel van een linoleumsnede. Hij vertelt over zijn fotografieverleden en zijn fixatie op menselijke onderwerpen: “Alle foto's die ik heb gemaakt, hebben een menselijk onderwerp, nooit wat anders. Nu kan ik met behulp van A.I. menselijke vormen en gezichten nabootsen en daar kunst van maken.”

icon_main_info_white_glyph

Tweejaarlijks?

De Internationale Art Brut Biënnale wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Het woord 'biënnale' houdt in dat het evenement tweejaarlijks plaatsvindt. Vorige jaar was de expositie ook te zien, maar omdat de subsidie voor beeldbepalende evenementen in Overijssel dit jaar afloopt, voelde de organisatie zich genoodzaakt de biënnale van 2024 dit jaar al te laten plaatsvinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.