Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede geeft corporaties miljoenen korting om sociale woningen van de grond te krijgen

20230601 Bölke Enschede Molenstraat Centrumkwadraat Spoorzone Wilco Louwes
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Er komt extra geld vrij voor de bouw van sociale huurwoningen in Enschede. De gemeente stelt enkele miljoenen beschikbaar voor woningcorporaties, zodat belangrijke bouwplannen niet uitgesteld worden vanwege de hoge bouw- en rentekosten. Het geld komt onder meer ten goede aan ontwikkeling op de locatie van de voormalige homodiscotheek 't Bölke.

Nog maar een paar maanden geleden constateerde het college in de zomernota (een financiële stand van zaken) dat het goed gaat in Enschede, omdat 'corporaties blijven investeren en doorbouwen'. Maar volgens een nieuwe lezing blijkt juist dat 'doorbouwen' een stuk genuanceerder te liggen. In een raadsvoorstel geeft het college aan dat corporaties en hun partners last hebben van gestegen bouw- en rentekosten. 'Daardoor wordt het voor hen steeds moeilijker bouwprojecten financieel rond te krijgen.'

Wachten op betere tijden

De marges in bouwplannen met sociale huurwoningen zijn kleiner dan in de vrije sector. Op een aantal plekken - zoals Centrumkwadraat - worden ambitieuze bouwplannen ontwikkeld, waarin ook sociale huurwoningen zijn meegenomen. Het risico bestaat volgens B&W dat investeerders in afwachting van betere tijden hun geld op zak houden.

Dat zou betekenen dat bouwplannen stil komen te liggen, terwijl de vraag onder woningzoekenden alleen maar toeneemt. De corporaties spelen een cruciale rol in het voltooien van de grote bouwplannen, dus vindt het college dat zij zelf actie moet ondernemen. Concreet houdt dit in dat er korting wordt gegeven door de grondprijs te verlagen.

Korting op grond

Corporaties De Woonplaats krijgt 1,9 miljoen euro korting om twee concrete projecten van de grond te krijgen. Het gaat om de herontwikkeling van de voormalige gaydisco 't Bölke en het 'laatste braakliggende stukje Roombeek' op de hoek Deurningerstraat/Walhofstraat. Bij de Bölke-locatie vallen 49 van de 101 woningen in het sociale segment. Daarnaast is De Woonplaats bereid om 25 woningen over te nemen als projectontwikkelaar Dura/Skapa ze niet kwijt kan op de markt. De corporatie zal deze dan verhuren in het middensegment.

icon_main_info_white_glyph

Jaren op de plank

Om de ruim 5 miljoen bij elkaar te schrapen is de stofkam door het huishoudboekje gehaald. Een aantal reservepotjes zijn aangesproken en ook is er nog 3,9 miljoen euro aan ongebruikt Rijksgeld gevonden van het in 2015 opgeheven Besluit Woninggebonden Subsidies. Deze regeling was ooit bedoeld om sociale bouwprojecten aan te jagen of om een woonwagenkamp te bouwen. Het geld ligt al acht jaar op de plank.

SJHT krijgt 800.000 euro korting voor studentenhuisvesting in het centrum van Enschede. Het gaat om het plan Pakhuiskwartier op de huidige parkeerplaats aan de Molenstraat. Naast de genoemde bijdragen reserveert de gemeente nog 2,38 miljoen voor onder meer concrete bouwprojecten waar op dit moment onderhandelingen over worden gevoerd.

Tiny houses

Het college wil zelf ook aan de slag met twee projecten. Het gaat onder meer om de uitvoering van een motie van de gemeenteraad, waarin is opgedragen om ten minste één veld te zoeken waar 10 tiny houses (kleine woningen) kunnen staan. Ook wordt er werk gemaakt van tijdelijke woningen voor daklozen.

De gemeenteraad moet nog wel toestemming geven voor de investering van ruim 5 miljoen in woningbouwprojecten in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.