Binnenstad Hengelo

Nieuw ontwerp Hengelo's marktplein geen Idols-verkiezing

De realisatie van een compleet nieuw marktplein in Hengelo is weer een stapje dichterbij gekomen. De maakbijeenkomsten, waarin Hengeloërs de afgelopen week met elkaar in discussie konden gaan over de ideeën die er zijn, zitten erop. De landschapsarchitect gaat nu met alle input aan de slag en werkt een aantal scenario's uit. Daaruit moet een winnend ontwerp rollen, maar het wordt 'geen Idols-verkiezing.'

Een uitdagende opgave

Wim Voogt, de landschapsarchitect die de opdracht heeft om het definitieve ontwerp voor het nieuwe marktplein te maken, kan aan de slag. “Het marktplein is een zwaar beladen plein,” zegt hij, wijzende naar de geschiedenis die het plein heeft. “Het is een plek waarmee de Hengeloër al zeventig jaar geen goeie verstandhouding heeft. Het is dus een uitdagende opgave.”

Rode draad

Wat het co-creatieproces betreft, is er goed nieuws: Na vijf maaksessies ziet de landschapsarchitect 'een duidelijke rode draad' door alle verhalen heen. Zo willen de meeste inwoners onder andere méér groen, maar ook water op het plein. En de beren op de markt? Van veel inwoners mogen die blijven. Over de Brinktoren is daarentegen verdeeldheid. Van de één mag de toren weg, van de andere krijgt het object een totaal nieuwe functie, variërend van uitkijktoren, een klimwand of spectaculaire waterval.

Levendige discussies

Volgens de gemeente Hengelo zijn de maakbijeenkomsten een succes geweest. Veel betrokken Hengeloërs hebben deelgenomen, van jong tot oud. Joop Nijenhuis, Programmamanager Binnenstad, keek aan het einde van de laatste sessie tevreden terug. “Het was een goeie avond met levendige discussies, iedereen heeft zijn zegje kunnen doen.”

De deelnemers konden kiezen om plaats te nemen in één van de vijf groepen, waarin een specifieke functie voor het plein centraal stond. Die selectie is gemaakt aan de hand van trends die naar voren kwamen uit meer dan 1000 meningen, ideeën en plannen van Hengelose inwoners en ondernemers.

icon_main_quote_red_glyph

"We hebben er bewust voor gekozen om er geen Idols-verkiezing van te maken"

Landschapsarchitect Wim Voogt, OKRA landschapsarchitecten

'Leuk om gehoord te worden'

"Het is heel erg leuk om gehoord te worden," zegt Odette Hesselink. Zij deed mee aan één van de maaksessies in een gecombineerde groep over een plein voor kooplui, handel én wederopbouw. Hesselink staat zelf al jaren op de markt met eieren. De marktkoopvrouw hoopt dat ze op de markt kan blijven staan.

Als dat in de vorm van een lintmarkt is, dan vindt ze dat een optie, al maakt ze daar wel een kanttekening daarbij. "Je zult dan altijd mensen hebben die niet zo'n goeie plek krijgen. Je wilt geen plaats waar je bijna wegwaait. Die omstandigheden zijn niet zo fijn om daar de hele dag te staan met je kraam. De markt moet ook makkelijk opgebouwd en afgebroken kunnen worden."

Screenshot maaksessie marktplein hengelo8
Hengeloërs discussiëren met elkaar over een nieuwe invulling van het marktplein © Emile Urban, 1Twente

Vier scenario's

Landschapsarchitect Wim Voogt gaat vrijdag al met alle input aan de slag, samen met een aantal collega's die betrokken waren bij eerdere stadsontwerpen. Er worden vier scenario's gemaakt. “In één dag maken we dan alle schetsen. We hebben er bewust voor gekozen om er geen Idols-verkiezing van te maken. De gedachte is dat er straks per scenario pluspunten en minpunten benoemd worden en dat op die manier het beste plan ontstaat.”

icon_main_quote_red_glyph

Het wordt geen plein waar de gehele wereld op afkomt

Joop Nijenhuis, Programmamanager Binnenstad, gemeente Hengelo

Geen publiekstrekker

Uit de verschillende maaksessies blijkt dat mensen geen gekke of heftige dingen op het marktplein willen. “Wat je vooral ziet is dat mensen een heel mooi marktplein willen. Daarover zijn ze het heel erg met elkaar eens,” zegt Nijenhuis. Het nieuwe marktplein zal geen plein worden, waar straks mensen uit de hele wereld op af komen. “Daarvoor is Hengelo niet groot genoeg. Het moet vooral een plek zijn die Hengeloërs bindt in de stad.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.