Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nina Vosman (2) zet pompen aan voor het pilotproject wateraanvoer in Notter

Nina Vosman start de pompen.
Nina Vosman start de pompen.
Beeld: Gemeente Wierden

Met een druk op de knop zette de tweejarige Nina Vosman de pompen aan voor het pilotproject wateraanvoer in Notter. Dat gebeurde op vrijdag 29 september in Notter, gemeente Wierden. De pilote gaat in oktober van start.

Ruim 20 agrariërs uit het gebied Notter, Rectum en Ypelo ontwikkelden samen een plan om de droogte en grondwaterstanden in de omgeving structureel te verbeteren.
De Provincie Overijssel, Vitens, gemeente Wierden, waterschap Vechtstromen en LTO Noord besloten dat voor het gebied Notter een pilot kan worden uitgevoerd om water aan te voeren. Deze pilot gaat in oktober van start en duurt maximaal 3 jaar.

“Het is van groot belang om samen te werken en te zorgen dat er voldoende water beschikbaar is”

Wateraanvoer

De pilot wateraanvoer Notter heeft als doel om zoveel mogelijk water vast te houden en te infiltreren in een zo groot mogelijk gebied rondom Notter en daardoor de droogteschade te beperken. “Als er onvoldoende neerslag van boven valt en het ondergronds wordt weggepompt, ontstaat er een tekort aan water. Daarom is het van groot belang om samen te werken en te zorgen dat er voldoende water beschikbaar is”, vertellen initiatiefnemers Gerrit Lammers en Gerrit van der Kolk.

Draaiende pompen

Het plan is de afgelopen jaren samen met de agrariërs verder uitgewerkt. Waterschap Vechtstromen verleende een vergunning en aannemer Van Heteren startte in maart 2023 met de uitvoering. In juli begon het testen. De pompen draaiden toen enkele weken.

Toekomstbestendig

Met het uitvoeren van de pilot willen de betrokken agrariërs en de andere instanties zich sterk maken voor een toekomstbestendig Notter, Rectum en Ypelo. “Dit is van belang voor de toekomst van iedereen in de omgeving, zowel voor de boeren als voor de natuur”, aldus de initiatiefnemers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.