Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

'Hoe kan de waterkwaliteit van de Dinkel in Twente slechter zijn dan aan de Duitse kant van de grens?'

Dinkel
Beeld: redactie TwenteFM

Er is iets vreemds aan de hand met het Dinkelwater, menen de CDA-fracties van Noordoost Twente. Het riviertje de Dinkel stroomt vanuit Duitsland Twente in en vanuit Twente terug naar Duitsland. “De waterkwaliteit in Duitsland is goed. Zo gauw de Dinkel in Nederland stroomt is die kwaliteit slechter”, zegt Luc Westerhof van het CDA-Losser in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

De CDA-fracties uit de gemeenten van Noordoost-Twente, Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal en Losser, stellen de respectievelijke colleges vragen over de waterkwaliteit naar aanleiding van het Provinciaal Plan voor het Landelijk Gebied.

PPLG

Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) is een alomvattend plan hoe de provincie de toekomst van het landelijk gebied vorm wil geven. De drie uitgangspunten van het PPLG zijn: het versterken van de natuur, een sterk economisch platteland en een toekomstbestendige agrarische sector.

“Stroomt de Dinkel Duitsland weer in, dan is daar de kwaliteit weer goed”

Oppervlaktewater

“Een van de onderdelen is de kwaliteit van het oppervlaktewater. De kwaliteit van het Dinkelwater in Twente is volgens het PPLG slechter dan aan de Duitse kant van de grens”, aldus Westerhof. “In Duitsland is de waterkwaliteit goed, maar komt de Dinkel de grens met Nederland over, dan is de waterkwaliteit schijnbaar slecht. Stroomt de Dinkel Duitsland weer in, dan is daar de kwaliteit weer goed. We vragen ons af hoe dat kan.”

Verschil van meten

Er is verschil tussen de Nederlandse manier van meten en de Duitse, weet Westerhof. “Het gaat om een andere monster methode en er wordt op andere stoffen onderzocht. In Duitsland bijvoorbeeld gaat het om de gemiddelde waarde over een heel jaar, in Nederland gedurende de zomer periode.”

Helderheid

“We hebben tijdens de info avonden over het PPLG toezeggingen gehad dat we deze data konden krijgen. We vragen nu aan de colleges om hierover helderheid te verschaffen.”

icon_main_info_white_glyph

De Dinkel

De Dinkel is een riviertje in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De bron ligt ten noorden van Coesfeld in Noordrijn-Westfalen. Tussen Gronau en Losser in Twente komt het Nederland binnen en stroomt dan op korte afstand van de grens naar het noorden en verlaat Nederland weer in de buurt van Ootmarsum (gemeente Dinkelland), om bij Neuenhaus uit te monden in de Vechte die Nederland bij De Haandrik binnenkomt en vanaf daar de Overijsselse Vecht genoemd wordt.
De Dinkel is circa 93 kilometer lang. Hiervan liggen 38 kilometer in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 46 kilometer in Twente en 9 kilometer in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het stroomgebied van de Dinkel is 650 vierkante kilometer groot.

Bron: Wikipedia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.