Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Officiële opening van kijkgaten in de muren van Joodse begraafplaats Oldenzaal

Met het realiseren van de herinrichting van de Carmelstraat in Oldenzaal is ook het zichtbaar maken van de Joodse begraafplaats een feit geworden. Doormiddel van creëren van kijkgaten in de muren rondom de rustplaats is het mogelijk er een blik op te werpen. Voorheen was het kerkhof volledig aan het zicht onttrokken. "Een mooi moment, een mooie dag met mooie mensen hier om me heen", aldus een blije Eduard Huisman van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.

StadsID

Dit StadsID is een initiatief van wijlen Herman van den Toorn en Martin Meijerink, die hiermee het verhaal van de Oldenzaalse Joodse gemeenschap willen vertellen. In samenwerking met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Oldenzaal werd dit StadsID uitgewerkt. De werkzaamheden zijn afgerond en donderdag 27 september officieel gepresenteerd.

Zitbankje

Naast de kijkgaten is er ook een historisch informatiebord over de Joodse geschiedenis van Oldenzaal geplaatst als mede een bankje om op te zitten. De tekst op het informatiebord is tot stand gekomen in samenwerking met Eduard Huisman, die namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap nauw betrokken was bij de uitvoering van het StadsID.

Joodse geschiedenis

De Oldenzaalse Joodse begraafplaats dateert van rond 1800, de ommuring bestaat sinds 1929. De Joodse geschiedenis van Oldenzaal gaat echter al terug tot de middeleeuwen, blijkt uit 14e-eeuwse documenten. Het is een veelbewogen geschiedenis, die zowel hoogte- als dieptepunten kende. De Tweede Wereldoorlog maakte ook onder de Oldenzaalse Joodse gemeenschap veel slachtoffers, slechts enkelen van hen wisten te overleven.

Stolpersteine

Na de oorlog werd de Joodse gemeente van Oldenzaal opgeheven en de synagoge verkocht aan de gemeente Oldenzaal. Dit met de afspraak dat deze het onderhoud van de Joodse begraafplaats 100 jaar op zich zou nemen. Zondag 10 september gaf de stichting Stolpersteine tijdens de Open Monumentendag rondleidingen op de Joodse begraafplaats. Oldenzalers bleken zeer geïnteresseerd, want er kwamen naar schatting zo’n 200 bezoekers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.