Hengelo
Politiek

Marie-José Huis in ’t Veld verlaat SP Hengelo

Marie José Huis in ’t Veld heeft de Hengelose fractie van de SP verlaten. Het raadslid laat zondag in een verklaring weten dat de fractie van de SP en zij van mening verschillen over het bereiken van doelen. "Helaas zijn deze verschillen zo groot geworden dat verdere samenwerking niet meer mogelijk is."


Ze neemt haar raadszetel mee en gaat als onafhankelijk lid verder in de gemeenteraad. Dat kan: een raadslid zit als persoon in de raad, niet als lid van een partij.

Marie jose huis in t veld LARS SMOOK
Marie-José Huis in ’t Veld heeft de Hengelose fractie van de SP verlaten. © Lars Smook / Tubantia

Niet geliefd binnen eigen fractie

Dat Huis in ’t Veld in de eigen fractie bepaald niet geliefd was, is geen geheim. Tekenend was de wijze waarop fractiegenoten reageerden op Huis in ’t Velds initiatiefvoorstel Ecologisch Maaien. Maanden werk had ze erin zitten. En toen werd ze door haar eigen SP-wethouder Mariska ten Heuw en fractievoorzitter Floor van Grouw onderuitgehaald. De andere partijen hadden er geen goed woord voor over.

Geen steun van wethouder noch fractievoorzitter

In het debat over haar initiatiefvoorstel Ecologisch Maaien kreeg Huis in 't Veld felle opmerkingen van Van Grouw. Die zei dat de kans van slagen van een proef met ecologisch maaien nihil is. Dit zou door ambtenaren zijn aangegeven. Binnen de fractie van de SP waren de rapen echter gaar. Huis in ’t Veld zou haar zin hebben doorgedreven, tegen de zin van de fractie in. Uiteindelijk stemde de hele raad, waaronder de SP, wel unaniem in met het voorstel.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik sta nog steeds achter de kernwaarden van de SP: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit."

Marie-José Huis in ’t Veld

Achter de kernwaarden van de SP

Huis in ’t Veld zegt dat ze, ondanks de breuk, zich blijft inzetten om de punten uit het verkiezingsprogramma van de SP te realiseren. "Daarbij sta ik ook nog steeds achter de kernwaarden van de SP: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Ook blijf ik natuurlijk de punten uit het coalitieprogramma steunen." Om die reden gaat het raadslid alleen verder en is een eventuele aansluiting bij een andere partij geen optie.

"De kiezers hebben heel bewust gekozen voor de SP en het verkiezingsprogramma van de SP. Ik vertegenwoordig hen in de gemeenteraad en ik kom voor hen op. Daarom vind ik het niet juist om naar een andere partij te gaan." Het raadslid zegt zich de afgelopen 2,5 jaar met veel plezier te hebben ingezet voor Hengelo en haar inwoners. "De komende jaren ga ik daar mee door."

‘Hengelo is niet gediend met uittreders’

Raadslid Wiert Wiertsema van Pro Hengelo twitterde over het vertrek: ‘Hengelo heeft er een dertiende politieke partij bij. M.J. Huis in ‘t Veld is uit de SP getreden. Wat bezielt al die uittreders toch? Het belang van Hengelo is niet gediend met al die afsplitsingen.’ Waarbij gezegd moet worden dat Pro Hengelo ook bestaat bij de gratie van een aantal uittreders.

icon_main_quote_red_glyph

‘Wat bezielt al die uittreders toch?’

Wiert Wiertsema

Minimale meerderheid

In 2014 had de SP nog 7 zetels en was daarmee de grootste coalitiepartij. Met het vertrek van Huis in ’t Veld houdt de SP nu nog vier raadszetels over. De positie van de coalitie VVD-SP-ProHengelo-D66 wordt daarmee zwakker en heeft nog maar een minimale meerderheid van 19 van de 37 zetels.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.