Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rondkomen met je inkomen? Nieuw gemeentelijk beleidsstuk biedt hulp en oplossingen

Rondkomen met je inkomen. Hoe doe je dat en wanneer moet je in actie komen? Wie hebben het daar eigenlijk moeilijk mee en kunnen Enschedeërs die van een minimum inkomen rond moeten komen, alle voorzieningen vinden? Om dit in kaart te brengen, heeft de gemeente Enschede de laatste maanden hard gewerkt aan de kadernota “Rondkomen met je inkomen”.

51 pagina’s waarop precies wordt beschreven wat inwoners, instellingen en de politiek moeten doen om mensen die in Enschede in armoede leven beter te kunnen helpen. In Enschede zijn dat op dit moment 13.363 huishoudens die al minimaal een jaar op een inkomen van maximaal 120 procent van het wettelijk sociaal minimum leven. “Het gaat ons met name om de preventie. Juist op het gebied waar het de jeugd betreft, willen we preventief aan de slag gaan. Bijvoorbeeld om schulden te voorkomen”, licht wethouder Arjan Kampman de kadernota toe.

Deze nota moet een handleiding voor allerlei instellingen zijn en een aantal instrumenten geven die het voor betrokkenen vereenvoudigen. “Het is een product, gemaakt met en voor de stad”, aldus Kampman. “Meer dan 5000 mensen hebben er invloed op gehad. We hebben onderzoeken gedaan naar de inkomstenplaatjes van inwoners en naar het bereik van onze bestaande voorzieningen. In talloze bijeenkomsten hebben we met medewerkers van instellingen gesproken die zich sinds jaren inzetten voor de inwoners die minder te besteden hebben. Dingen die goed werken, zetten we door en andere instrumenten willen we uitbreiden.”

Voorheen had de gemeente een apart beleid voor schulden, armoede en inkomen. In de nieuwe kadernota zijn deze drie sectoren samengevoegd. “Het raakt elkaar allemaal”, aldus de wethouder. “Vaak zijn het dezelfde mensen. En de kadernota moet straks precies aangeven hoe we met verschillende sectoren aan de slag willen gaan.”

“De kadernota moet straks precies aangeven hoe we met verschillende sectoren aan de slag willen gaan”

Zo is het bereik een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Inwoners moeten de mogelijkheid krijgen alle voorzieningen makkelijk te vinden en ook weten dat ze er zijn. Om dit doel te bereiken zet de gemeente in op communicatie. “De aanpak ‘digitaal luisteren’ is één voorbeeld. Enschedeërs die op Google bijvoorbeeld zoeken naar ‘geld nodig’, komen via gerichte advertenties bijvoorbeeld bij de Stadsbank terecht en maken niet opnieuw schulden”, aldus Kampman.

Aanstaande maandag wordt de Enschedese politiek bijgepraat. Op 5 oktober krijgt de raad in de stedelijke commissie de kans om hierover te debatteren en op 19 oktober wordt een beslissing genomen. “We verplaatsen geld van andere beleidsterreinen naar dit beleidsterrein en daar moet de raad natuurlijk mee akkoord gaan”, licht Kampman toe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.