Verkeer
Stuur appje
Zoek

Yvonne (57) uit Almelo plotseling naar Den Haag: 'Dat ik Tweede Kamerlid mag zijn, is geweldig’

Op vrijdag het telefoontje van de kiesraad en op de eerstvolgende dinsdag beëdigd worden als Tweede Kamerlid. Het overkwam de fractievoorzitter van de VVD in Almelo Yvonne Bijenhof. Ze vertelt bij 1Twente Vandaag hoe haar eerste week was. “Het is tegelijk heel onwerkelijk, maar ik voel me als een vis in het water”, zegt Bijenhof.

Ze stond op plek 48 bij de vorige VVD-kieslijst en daardoor was zij de logische opvolger van aftredend Kamerlid Folkert Idsinga. Na zijn vertrek was het wachten op het telefoontje. “Dat het zo snel zou gaan, had ik ook niet verwacht”, zegt de Almelose. Nu doet ze haar lokale en landelijke politieke werk tegelijk.

In stroomversnelling

Sinds het telefoontje van de kiesraad ging de installatie als Tweede Kamerlid in een stroomversnelling: “Het is overweldigend, omdat het heel snel ging”, zegt de Almelose. Na toestemming van het thuisfront en haar werkgever en het aanleveren van de juiste papieren gingen alle seinen op groen. Binnen vijf dagen legde ze de eed af. En haar plek in de Tweede Kamer? "Halverwege en rechts van het midden. Dat past wel bij mijn politieke kleur”, grapt Bijenhof.

20230912 beëdiging Yvonne Bijenhof
Het moment waarop Yvonne Bijenhof Tweede Kamerlid wordt
Beeld: VVD

Kun je dat leren, Kamerlidmaatschap?

“Ja en nee”, zegt Bijenhof. “Als je in de lokale politiek zit, dan weet je al wat een amendement en motie is. Je kent de commissiestructuur en weet wat een griffier doet. Dat voordeel heb je wel. Maar landelijke politiek is veel groter. De inhoud is wat anders en de structuur ook. Daar moet je wel even induiken.” Aan haar collega-Kamerleden ligt het niet: “Ik werd heel warm ontvangen door de fractie en alle Kamerleden. Ze kwamen regelmatig vragen om te helpen. Dat komt helemaal goed.”

Thema's

Voor haar intrede kon Bijenhof nog doorgeven welke thema’s ze vlug kon oppakken in haar korte tijd als Kamerlid. “Alles rondom educatie of op het snijvlak van economie en onderwijs kan ik een vliegende start mee maken. Daar is aan tegemoet gekomen.” De thema’s die Bijenhof gaat behandelen, zijn inmiddels bekend. Binnen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ze de portefeuilles Leven Lang Ontwikkelen en volwasseneducatie. “Vanuit mijn vorige werk zit ik daar heel goed in”, aldus Bijenhof.

Binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de Almelose het thema ‘agenda stad’. Dat gaat over stedelijke ontwikkeling in de toekomst. “Daar moet ik me nog in verdiepen.” Ook ‘grensoverschrijdende samenwerking’ is een thema binnen het BZK voor Bijenhofs rekening. “Dat ken ik ook wel vanuit mijn rol in Twente. Ik ben altijd nauw betrokken geweest bij de Twente Board en de samenwerking met Duitsland.”

Geld euro geven pixabay
Lees ook
Twente Board haalt 25 miljoen euro uit Den Haag op met Regiodeal (en hier gaat dat geld naartoe)

En het fractievoorzitterschap dan?

Bij haar werkgever het ROC van Twente heeft Bijenhof haar functie even neergelegd. “7 december ben ik daar weer in dienst.” Tot die tijd moet ze minstens maandag tot en met donderdag naar Den Haag. En dat combineert ze met haar fractievoorzitterschap in Almelo. “Ik ben heel dankbaar dat ik die ruimte krijg van mijn fractie om dit avontuur aan te gaan. Verder probeer ik waar ik kan aanwezig te zijn.” Momenteel verblijft de Almelose tijdens werkdagen in Den Haag in een hotel.

20230912 beëdiging Yvonne Bijenhof
Lees ook
VVD Almelo houdt boel draaiende ook al zit partijleider paar maand in Den Haag

Achter de schermen

Hoe het nou is om Kamerlid te zijn, kan Bijenhof nog niet helemaal omschrijven: “De eerste dagen was er veel papierwerk. Het is optimaal beveiligd: eerst een pasje, een handtekening en foto’s voor gezichtsherkenning.” Na al het regelwerk, kan ze eindelijk beginnen aan het echte werk: “Er staat in een systeem welke portefeuilles geagendeerd zijn per week. Dan weet ik waarbij ik aanwezig moet zijn wat mijn onderwerp betreft. Ik ben vooral druk bezig met kijken wat er al is gedaan en wat ik wil gaan doen.”

“Het feit dat ik Tweede Kamerlid mag zijn, is geweldig”

Bijenhof pakt de uitdaging met beide handen aan: “Spannend vind ik het niet, omdat ik het heel graag wil en gedreven ben. Dat ben ik altijd in mijn werk. Het enige moment dat ik spannend vond, was voordat ik werd opgehaald door de griffier voor de beëdiging. Het is een hele grote verantwoordelijkheid en ik vind het echt zo’n eer. Het feit dat ik Tweede Kamerlid mag zijn, is geweldig."

Waar je hart ligt

In 2018 werd Bijenhof gemeenteraadslid voor VVD. “De VVD heeft een heel goed opleidingsprogramma. Eén van de trainingen gaat over welke liberale loopbanen er zijn en waar ligt je hart? Daar kwam snel uit dat ik heel graag naar Den Haag wil en volksvertegenwoordiger wil zijn.” Volgens Bijenhof komt dat vooral door haar drang om dingen veranderen in Nederland. “Wat ik nu in Almelo doe, kan ik in het groot doen voor het hele land. En daarmee wil Almelo niet tekort doen: Almelo is een hele belangrijke stad met hele mooie ontwikkelingen.”

Nummer 41 op VVD-lijst

De kans bestaat dat Bijenhof de Tweede Kamer niet hoeft te verlaten op 6 december. Dan moet de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd worden aan de hand van de landelijke verkiezingen op 22 november. De Almelose staat op de kandidatenlijst op positie 41. Daarmee is de kans wel klein dat ze bij de volgende verkiezingen in de Tweede Kamer komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.