Verkeer
Stuur appje
Zoek

VVD Almelo houdt boel draaiende ook al zit partijleider paar maand in Den Haag

20230912 beëdiging Yvonne Bijenhof
De beëdiging van Yvonne Bijenhof tot Tweede Kamerlid
Beeld: VVD

De fractievoorzitter van VVD Almelo moet halsoverkop naar Den Haag. Yvonne Bijenhof (57) kreeg het verlossende telefoontje en wordt op dinsdag beëdigd als nieuwste Tweede Kamerlid van de VVD. De vraag is: wat betekent dit voor de Almelose coalitiepartij?

Door het vertrek van VVD’er Folkert Idsinga kwam er een plek vrij in de Tweede Kamer. Bijenhof was het eerstvolgende, plaatsvervangende Kamerlid. Het is maar van korte duur, omdat de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan. “Ik vind het ontzettend eervol dat ik dit mag doen”, aldus de Almelose.

Dubbele rol

Drie maanden lang neemt Bijenhof plaats in het parlement namens VVD. De lokale fractie heeft besloten om niet op zoek te gaan naar een nieuwe fractievoorzitter. Dat betekent dat de Almelose een dubbele politieke rol op zich neemt. “Combineren mag gewoon. Het is heel fijn dat de partij mij dit avontuur gunt. Almelo blijft mijn thuisbasis”, verzekert Bijenhof.

Steun van fractie

Andere partijleden bevestigen dit en steunen Bijenhof bij dit avontuur naar Den Haag. “Ze wilde het graag een keer mee maken, Als je dan de kans krijgt, moet je het doen”, zegt Ger Vermeulen. “Ze blijft gemeenteraadsvergaderingen bijwonen. Ze zal er hooguit twee missen”, zegt Vermeulen.

“Het is mooi dat de regio vertegenwoordigd is. Een stukje Almelo in Den Haag is alleen maar goed”

Ook vicevoorzitter van VVD Almelo Willem Loupattij maakt zich geen zorgen over het vertrek van zijn partijvoorzitter: “We hebben ervaring genoeg. De taken zijn makkelijk te verdelen. Het is voor Yvonne spannender.” Bijenhof is de enige Almeloër die in het parlement zit en de tweede Twentenaar. “Het is mooi dat de regio vertegenwoordigd is. Een stukje Almelo in Den Haag is alleen maar goed. Hoe gaaf is het dat je als volksvertegenwoordiger voor je land wat mag doen?” Zegt Loupattij.

Waarom landelijke politiek in

Bijenhof zet zich al enkele jaren in voor de lokale politiek. In 2018 veroverde ze een plek in de Almelose gemeenteraad. Sinds de raadsperiode vanaf 2022 is ze opgeklommen tot fractievoorzitter. Nu maakt ze haar opwachting in de Tweede Kamer. “In Nederland speelt zoveel. Ik ben iemand die graag meedenkt in oplossingen.” Bijenhof staat overigens ook op de nieuwe kandidatenlijst en doet zo een tweede poging om in het parlement te komen.

20230907 Yvonne bijenhof 2
Lees ook
Almelose fractievoorzitter op kandidatenlijst VVD, maar kan nu al in Tweede Kamer komen

ROC van Twente

Bijenhof is werkzaam bij het ROC van Twente als strategisch beleidsadviseur. Daar ’laten ze haar gaan’ in de tijd dat ze haar taken in Den Haag moet vervullen. En terugkeren mag ook zonder problemen. Haar taken worden daar tijdelijk verdeeld over meerdere mensen: “Vanuit mijn werkgever krijg ik steun en medewerking. Dat vind ik heel bijzonder.”

Thema’s in Tweede Kamer

Welke portefeuilles het kersverse Kamerlid krijgt toebedeeld, is nog niet bekend. “Dat moet besproken in de fractievergadering die ik voor het eerst ga bijwonen”, zegt Bijenhof. “Mijn interesses liggen breder dan alleen onderwijs. Ik sta overal open voor, het kan namelijk compleet iets anders worden.”

Tweede Kamerverkiezingen

Bijenhof blijft in ieder geval in de Tweede Kamer tot en met 6 december. Dan moet de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd worden aan de hand van de landelijke verkiezingen op 22 november. De Almelose staat op de kandidatenlijst op positie 41. Daarmee is de kans klein dat ze bij de volgende verkiezingen in de Tweede Kamer komt. Voor haar Almelose partijgenoot Ger Vermeulen is dat eigenlijk niet een hele slechte uitkomst: “We hadden haar een hogere plek gegund, maar het is fijn dat ze waarschijnlijk in Almelo blijft.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.