Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opgelost: het ros op de gevel is niet Twents, maar ook geen vergissing

  • Textielvakschool
    Op de gevel van de Textielvakschool in Enschede prijkte eveneens een ros. Met de staart omlaag. Geen Twents Ros, dus. Een gelijkend paard is nu in schoon-metselwerk aangebracht op een gevel van het Newtonpark op diezelfde plek.
    Beeld: Nationaal archief
  • Textielvakschool
    Op de gevel van de Textielvakschool in Enschede prijkte eveneens een ros. Met de staart omlaag. Geen Twents Ros, dus. Een gelijkend paard is nu in schoon-metselwerk aangebracht op een gevel van het Newtonpark op diezelfde plek.
    Beeld: Cultureel Erfgoed Enschede

Het reusachtige ros op een gevel van nieuwbouwproject Newtonpark is - inderdaad - geen Twents Ros. Of een ode aan Nederduitse samenwerking. Het ingemetselde steigerende paard is daar aangebracht als herinnering aan de Textielvakschool, die ooit op dezelfde plek stond.

Een artikel over dat gevelwerk deze week leverde een vloed aan reacties op. Onder meer van bouwer en ontwikkelaar Trebbe, dat het Newtonpark ontwikkeld. Het metershoge metselwerk is - gelukkig - niet het gevolg van een bij vergissing verkeerd aangeklikt plaatje op Google. Sterker: er is zorgvuldig nagedacht over het ontwerp van het ros op de gevel.

Textielvakschool

Op de locatie waar nu het Newtonpark verrijst - aan de Hengelosestraat, schuin tegenover de campus van Universiteit Twente - werd begin vijftiger jaren de Textielvakschool van Enschede gebouwd (waar later het ROC van Twente huisde). Een prachtig voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, dat in de loop der jaren langzaamaan haar glans verloor en in 2016 klaar was voor sloop.

Twents Ros of niet
Beeld: Ernst Bergboer

Anders had daar nu een rijksmonument gestaan. Misschien niet helemaal van de allure van de Van Nelle-fabriek in Rotterdam, maar toch.

Op de gevel van dat pand prijkte eveneens een ros. Dat steigerende paard - met de staart omlaag - is de inspiratie geweest voor het metselwerk op de gevel van de nieuwbouw in het Newtonpark.

Prins te paard

Projectontwikkelaar Trebbe, die na verschijning van het eerdere artikel over dit ros welwillend uit de doeken deed hoe het zat met dat paard, probeert in de nieuwbouw iets van de allure van destijds terug te brengen. Met dat textielvakschool-ros als prominent uithangbord.

Twents Ros of niet
Lees ook
Leuk, een levensgroot Twents Ros op een nieuwbouwgevel! Of… toch niet?

Overigens zoekt het ros nog een ruiter, liet de communicatiemedewerker van het Enschedese bouwbedrijf nog even slim weten. Gevel, ros en het huis erachter zijn nog te koop. Goedkoop is het niet, maar voor iets minder dan 5,5 ton zit je als een prins te paard. Een paard met een goed verhaal, bovendien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.