Verkeer
Stuur appje
Zoek

Leuk, een levensgroot Twents Ros op een nieuwbouwgevel! Of… toch niet?

Twents Ros of niet
Op een gevel van nieuwbouwproject Newtonpark prijkt een levensgroot toch niet zo Twents Ros.
Beeld: Ernst Bergboer

Er wordt druk gebouwd aan Newtonpark, een ‘fijn nieuw woongebied’ in Enschede, op de plek waar het ROC van Twente een locatie had. Je weet wel, langs de Hengelosestraat. Dat fijn wonen zal vast zo zijn, alleen al om dat op het eerste oog Twentse Ros dat als een fiere wachter over de wijk waakt. Op het eerste oog...

Oplettende 1Twente-volgers spotten een steigerend ros-in-schoon-metselwerk op een nieuwbouwgevel van dat Newtonpark. Oplettend niet zozeer omdat zij dat ros zagen - het is een joekel van een beest - maar omdat zij er een paar markante verschillen met het Twentse Ros signaleerden.

Nedersaksisch Ros

Zorgvuldig brononderzoek en expert-consultatie - bij zo'n precaire kwestie kun je het beste maar een paar dure woorden gebruiken - wijzen uit dat zij dat goed zagen. Het gaat hier om het Nedersaksische Ros. Belangrijkste verschil is de houding van de staart. Het Twentse Ros houdt die fier omhoog. Het ros op de gevel van het nieuwbouwproject doet het op z’n Nedersaksisch: bescheidener, omlaag.

Kan natuurlijk dat de gevelversiering bedoeld is als ode aan de Groot Euregionale Gedachte, een vriendelijk gebaar naar de buren. Of dat die staart een compromis was tussen Twents-chauvinisme en de beschikbare ruimte op dat deel van de gevel.

Twente Ernst Bergboer
Lees ook
In Depot: Van Deinse, de trots op Twente en hoe Twents is dat volkslied nou echt?

Of een verwijzing naar de geschiedenis, tot verheffing van het volk; het was J.J. van Deinse die het Twentse Ros introduceerde als regionaal symbool en hij ontleende het ontwerp aan het Saksische Ros.

Maar het kan natuurlijk ook gewoon een vergissing zijn. Net niet het goede plaatje aangeklikt op Google.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.