Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Braakliggende spoorzone in Enschede wordt volgebouwd: nieuwe studentenflat (en 90 andere woningen)

Impresse Pakhuiskwartier Molenstraat
Een impressie van de beoogde nieuwe studentenflat aan de Molenstraat, kijkend vanaf het kruispunt met de Oldenzaalsestraat.
Beeld: Stichting Jongerenhuisvesting Twente (SJHT)

Het complete braakliggende gebied tussen de Oldenzaalsestraat en Wenninkgaarde, langs de spoorlijn Enschede-Gronau, wordt komende jaren volgebouwd. Onder de noemer 'Pakhuiskwartier' worden er in totaal 215 nieuwe woningen gebouwd. Het bestaande flatgebouw van Stichting Jongerenhuisvesting Twente (SJHT), waar vooral studenten wonen, gaat voor het nieuwbouwplan tegen de vlakte.

In zijn geheel maakt het Pakhuiskwartier deel uit van het megabouwplan CentrumKwadraat. Dat plan omvat de (her)ontwikkeling van de gehele Spoorzone, vanaf de Prinsessetunnel tot aan het parkeerterrein bij de voormalige Polaroidgebouwen, tegenwoordig de Performance Factory. Na de afronding, die nog jaren zal duren, zullen er meer dan 1000 nieuwe woningen in dit totale project zijn gebouwd.

Volgende fase

Onlangs werden al de concrete plannen gepresenteerd voor het parkeerterrein bij de Performance Factory. Daar komen 202 appartementen voor met name de jonge doelgroep, waarvan 17 woningen zijn ingericht als woon- en werkplek. Nu volgt met het Pakhuiskwartier opnieuw een plan waar met name wordt gemikt op het vasthouden van 'jong talent'.

Parkeerterrein Performance Factory Henkten Harkel 02
Lees ook
Ruim 200 woningen voor 'jong talent' bij Performance Factory in Enschede

Studentenflat wordt gesloopt

Met de SJHT heeft de gemeente afgesproken dat er langs de Molenstraat in totaal 125 nieuwe appartementen voor jongeren (18 tot 30 jaar) worden gebouwd. Een groot deel daarvan komt op de locatie van de 84 appartementen tellende bestaande flat, die op termijn wordt gesloopt. Dat zal pas gebeuren als het nieuwe gebouw is gerealiseerd zodat de bewoners over kunnen.

De overige 26 appartementen worden op de hoek van de Molenstraat en de Oldenzaalsestraat gerealiseerd. In de rest van het braakliggende gebied is er verdeeld over meerdere bouwblokken ruimte voor 90 woningen, deels grondgebonden, in zowel de koopsector als vrije huur.

220225 CK beeld vanuit noord naar zuid EB flatten
Een impressie van het nieuwbouwplan Pakhuiskwartier, tussen de Molenstraat en de spoorlijn Enschede-Gronau.
Beeld: Stichting Jongerenhuisvesting Twente (SJHT)

In 2025 gerealiseerd

Het slopen van de studentenflat van SJHT en het bouwrijp maken van de gronden zullen nog enige tijd vergen. Eerst moet het bestemmingsplan nog worden vastgesteld door de gemeenteraad en dat gaat voor de lokale verkiezingen in ieder geval niet meer gebeuren.

De verwachting is uitgesproken dat er in 2024 wordt begonnen met de bouw en dat deze in 2025 is afgerond. Als de nieuwe studentenflat is gerealiseerd, neemt ook de SJHT er zijn intrek. Nu is het kantoor van de jongerenhuisvesting nog gevestigd aan de Lasondersingel.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.