Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Politie maakt alle Turken en Marokkanen verdacht'

Enes Sariakce door Laars Smook
Enes Sariakçe protesteert tegen de wijze waarop politie opsporingsberichten verspreidt.
Beeld: Lars Smook

De berichtgeving van de politie bij daderopsporing is slecht en onduidelijk. Dat vindt Enes Sariakçe, fractievoorzitter van DENK in de Enschedese gemeenteraad.

Aanleiding voor die stelling was een opsporingsbericht waarin bij het daderprofiel de toevoeging ‘Turks/Marokkaans uiterlijk’ was geplaatst.

“De afstand tussen Ankara en Marakesh is meer dan 1500 kilometer, dat zijn twee compleet verschillende continenten!” stelde Sariakçe aan de telefoon bij 1Twente Vandaag. “Dat helpt niet bij het opsporen van een verdachte. Dat kan dan net zo goed een Algerijn, een Tunesiër of een Suryoye zijn. Zo’n aanduiding Turks/Marokkaans is stigmatiserend en niet effectief. Nu zijn alle Turken en Marokkanen verdacht.”

Politiebericht Facebook Enes Sariakce
Het opsporingsbericht van de politie
Beeld: Lars Smook

Wat Sariakçe betreft maakt de politie in opsporingsberichten alleen gebruik van uiterlijke kenmerken. “Blauwe ogen, bruine ogen, donker haar, lang haar, dat is allemaal prima. Maar dit is stigmatiseren en niet efficiënt.”

De politie heeft het betreffende opsporingsbericht inmiddels aangepast. Turks/Marokkaans is uit de beschrijving verwijderd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.