Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentenaren gezocht voor vrijwilligersprijs: ‘Fantastische blijk van waardering’

20230905 Overijsselse Vrijwilligersprijs Depot Bornerbroek
De groene Vrijwilligersprijs van vorig jaar ging naar Depot Bornerbroek. Bert Hoek kreeg de prijs.
Beeld: Provincie Overijssel

Tukkers die zich tomeloos inzetten in hun stad kunnen nu genomineerd worden voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs. De provincie wil met de jaarlijkse uitreiking mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving in het zonnetje zetten. Vorig jaar ontving Hengeloër Bert Hoek (73) de prijs voor zijn werk als hoofdbeheerder bij Depot Bornerbroek. En wat dat voor hem betekent, is heel veel.

Wie hem heeft opgegeven voor de prijs, weet Hoek niet. “Het was een bijzondere verrassing. Ik had alles verwacht behalve dit”, zegt hij. Sinds 2010 is hij al vrijwilliger bij Landschap Overijssel. Samen met twee andere vrijwilligers heeft hij een gereedschapsdepot zelf in elkaar getimmerd met gedoneerd hout. Sinds 2019 is het magazijn officieel open.

Depot Bornerbroek

Aan de oever van de Doorbraak ligt Erve Peeze. Het Depot Bornerbroek zit daarbij in gevestigd. Het pand stond eigenlijk op de lijst om gesloopt te worden. Een aantal partijen, waaronder Landschap Overijssel en Waterschap Vechtstromen staken de koppen bij elkaar om het pand toch te redden. Voordat het magazijn werd ingericht, was Hoek beheerder zonder depot. “Ik ging het bos in met gereedschap om te klussen met kinderen.”

Alle soorten gereedschap

Het depot voorziet veel vrijwilligersgroepen van materiaal. Denk aan alles dat je nodig hebt voor snoeien of onderhoud van groen. Van aanhanger tot EHBO-kist en van een heggenschaar tot aan lieslaarzen om mee in de sloot te staan. De depotbeheerders maken wekelijks het gereedschap weer schoon en scherp en zetten het klaar voor de volgende groep. Aanvragen komen binnen via Landschap Overijssel.

  • 20230906 Bornerbroek Depot gereedschap
    Het Depot Bornerbroek ligt vol gereedschap
    Beeld: Bert Hoek
  • 20230906 Erve Peeze Bornerbroek
    Het Depot Bornerbroek ligt vol gereedschap
    Beeld: Bert Hoek

'Fantastische waardering'

Door de Overijsselse Vrijwilligersprijs wordt Hoek bedankt voor zijn inzet. “Het is een fantastische blijk van waardering. Achteraf zie ik hoeveel die waardering voor mij betekent. Dat is heel belangrijk.” Bert Hoek ontving een oorkonde, een bos bloemen en een cadeaubon. “Het gaat niet om kapitalen, die oorkonde zegt al veel.”

“Als iedereen nog een beetje gezond is, houd je het nog wel vol”

Momenteel wordt het gereedschap door drie mannen beheerd. “Bij ons zit het wel goed met vrijwilligers. Als iedereen nog een beetje gezond is, houd je het nog wel vol”, zegt Hoek. De andere twee zijn ook pensionado’s van 68 en 70 jaar. Een nieuwe aanwas vrijwilligers is nog niet nodig. Maar toch: “Morgen kan het anders zijn met de gezondheid”, aldus Hoek.

Meer dan 100 prijzen

Sinds 2000 reikt de provincie jaarlijks meer dan 100 prijzen uit aan vrijwilligers. Winnaars krijgen de oorkonde en bos bloemen uitgereikt door een Provinciale Statenlid. De vrijwilligerssteunpunten, lokale welzijnsorganisaties, gemeenten en groene vrijwilligersorganisaties dragen de winnaars aan. Daarnaast reikt de provincie in elke gemeente de prijs voor ‘groene vrijwilliger’ uit. Een groene vrijwilliger zet zich in om natuur en dieren te beschermen en te onderhouden.

icon_main_info_white_glyph

Vrijwilliger nomineren?

Het verschilt per gemeente via welke weg vrijwilligers genomineerd kunnen worden. Meestal is dat bij plaatselijke vrijwilligersorganisaties. Via de website van Almelovoorelkaar zijn vrijwilligers aan te melden uit Almelo. Dat is zo gepiept door online een formulier in te vullen. Een groep vrijwilligers of een vrijwilligersorganisatie aandragen kan ook. Aanmelden moet voor 22 september. Uit alle aanmeldingen kiest een onafhankelijke jury in elke gemeente de vier winnaars. De uitreiking is tussen 15 november en 7 december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.