Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Familie Haarhuis uit Harbrinkhoek al drie generaties lang besmet met het oldtimer-virus

“In 1964 kon ik eindelijk mijn eerste twee trekkers kopen”, vertelt Herman Haarhuis (84). Bijna een halve eeuw geleden ontstond het oldtimer-virus bij de Harbrinkhoekse familie. Nu, bijna vijftig jaar later, is de gehele familie besmet en telt het wagenpark zo’n elf oldtimers. Het zijn voornamelijk trekkers waarmee de familie de schuren vol heeft staan, maar het blijft niet alleen bij deze machines.

Op een weiland in het Twentse dorp, waar de zon langzaam aan het ondergaan is, stalt de familie een deel van hun collectie uit. “De droom om een eigen trekker te kopen was er al toen ik vroeger in ons loonbedrijf werkte”, vertelt Herman vol passie terwijl hij op zijn eerste eigen trekker zit. Nadat Herman een paar jaar in de autohandel actief was, kon hij zijn droom waarmaken. “Toen ik genoeg geld had, kocht ik gelijk twee trekkers.”

Authentiek

Trots vertelt Herman dat zijn liefde voor de oldtimers niet alleen bij hem aanwezig is, zijn dochters en zoon delen deze liefde. “Zij hebben allemaal een eigen trekker”, glimlacht Herman. Nadat Henri Goossen (55) met Herman zijn dochter trouwde, moest ook hij er aan geloven. “Wat doe je dan als je bij zo’n familie komt? Dan koop je ook een trekker.”

“Het moet niet zoemen, het moet lawaai maken”

Nadat Henri zijn trekker verkocht, moest er een andere oldtimer voor in de plaats komen. “Ik heb een oude BMW gekocht. Je moet de auto eerst choken om het te starten”, zegt Henri. Hij vindt alles wat authentiek is mooi. Naast de uitstraling moet het volgens hem ook voldoende geluid maken. “Het moet niet zoemen, het moet lawaai maken.”

01092023 Harbrinkhoek trekker oldtimer Farmall
Beeld: Niels Wesselink

Brute kracht

In bijna vijftig jaar tijd is de collectie van de familie uitgebreid met een aantal bijzondere exemplaren. Eén van deze exemplaren is de Farmall. Het eerste exemplaar van de Farmall is in 1923 op de markt gebracht en viert dit jaar haar honderdjarige jubileum. De Farmall F20 van de familie stamt uit 1937. “Het mooie aan dit model vind ik dat je hem nog met brute kracht moet starten”, bewondert Henri.

Duizend delen

Naast het rijden op deze voertuigen, houdt de familie zich ook bezig met het restaureren. “Het is niet moeilijk om aan een oldtimer te komen, maar de onderdelen voor de restauratie wel”, vertelt kleinzoon Thymen Haarhuis (20), die ook vanaf jonge leeftijd aangestoken is door het virus. Thymen heeft drie jaar geleden ook zijn eerste eigen trekker gekocht om te restaureren.

“Hoe groter, hoe beter”

Thymen koos ervoor om een Amerikaanse oldtimer aan te schaffen. “Voor sommige types is het makkelijk om aan de onderdelen te komen, maar voor deze is dat lastig.” Zijn trekker, die op dit moment nog in duizend delen ligt, is bijna klaar om weer in elkaar gezet te worden. “Deze afmaken is iets wat moet gebeuren, maar mijn droom is een veel grotere trekker. Hoe groter, hoe beter.”

Ritten

Genieten van hun hobby doet de familie tijdens de jaarlijkse oldtimer ritten, waar ze hun collectie aan het publiek mogen laten zien. “We hebben jaren meegedaan met de elfdorpentocht”, zegt de kleinzoon. Aankomend weekend rijdt de familie mee met de Muller-Löwkeboer rally in Harbrinkhoek, waar de collectie van hen en vele andere deelnemers te bewonderen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.