Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rouwende Almeloërs krijgen extra steun bij het verlies van een dierbare op deze begraafplaats

20230831 begraafplaats Groenedael Almelo
De ingang van begraafplaats 't Groenedael
Beeld: Bjorn van den Elst

Het verlies van een dierbare kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands leven. Het verwerken daarvan is voor iedereen een ander proces. Op gemeentelijke begraafplaats 't Groenedael kunnen rouwende Almeloërs binnenkort terecht om te praten over het verliezen van iemand die dichtbij staat. Of dat nou onlangs is geweest, of al heel lang geleden.

Het idee kwam bij een begraafplaats in Kampen vandaan. De beheerder daar zag dat mensen met hun ziel onder de arm rondliepen. Een praatje maken bleek al veel te doen en zo ontstond daar een ontmoetingsplek. Het samenwerkingsverband ‘KomErbij’ dat tegen eenzaamheid strijdt in Almelo nam het concept over.

Het prieeltje

Een prieeltje op begraafplaats ’t Groenedael dient vanaf september als de ontmoetingsplek. “Wanneer mensen iemand verliezen, gaan ze door een moeilijke tijd. Als het verlies een poosje geleden is, ervaren mensen soms niet meer de ruimte om daarover in gesprek te gaan. Sommige mensen lopen vast in hun rouw of vereenzamen. Dan is het fijn dat er hier op de begraafplaats mensen zijn die tijd voor je hebben”, vertelt coördinator Rosetta Accardi van welzijnsorganisatie Avedan. De organisatie zit samen met onder andere de gemeente in het samenwerkingsverband.

Twee dagen per week

Twee keer per week is het prieeltje geopend en staan er gastheren en –vrouwen klaar voor een praatje. Alleen een kopje koffie of thee komen drinken mag ook. “We zijn er voor iedereen die het moeilijk heeft of zich alleen voelt”, aldus Accardi. Om te beginnen elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur. En het prieeltje? Zoek dan naar de blauwe partytent. Dat is voorlopig de ontmoetingsplek geeft de beheerder van de begraafplaats aan.

Meer begeleiding

Naast dat rouwende mensen steun kunnen vinden door het samenzijn, is een bijkomend voordeel het vroeg signaleren van problemen op psychisch, fysiek, sociaal of financieel vlak. Als bij zo’n ontmoeting blijkt dat iemand meer begeleiding nodig heeft, kan KomErbij doorverwijzen naar de juiste hulpverlening.

Themabijeenkomsten

Accardi geeft verder aan dat de ontmoetingen zich verder kunnen ontwikkelingen. “Mocht de behoefte er zijn, kunnen we bijvoorbeeld themabijeenkomsten organiseren met een interessante spreker.” Momenteel doen er twee vrijwilligers mee aan het project. Op den duur als het een succes blijkt, zoekt de organisatie misschien meer vrijwilligers.

icon_main_info_white_glyph

KomErbij Almelo

KomErbij Almelo is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Almelo, welzijnsorganisatie Avedan, de gezamenlijke ouderenbonden Cosbo, Dementie Twente en nog een tal van organisaties. Het is opgezet om de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan. Ook is er vanuit het verband een medpunt Eenzaamheid opgezet. Dat is bereikbaar via 085 000 4520 of online via www.komerbijalmelo.nl. Het meldpunt is er niet alleen voor wie zich eenzaam voelt, maar tegelijk een laagdrempelig loket waar iedereen zijn of haar zorgen over eenzame inwoners kan uitdrukken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.