Verkeer
Stuur appje
Zoek

Levende monumenten lopen rond in Enschede tijdens Open Monumentendag

Foto levend standbeeld in outfit Ben Snijders
Eén van de acteurs die een levend monument speelt
Beeld: Ben Snijders

Enschede transformeert tijdens het weekend van 9 en 10 september in een openluchtmuseum ter gelegenheid van de Open Monumentendag. Dit jaar presenteert de Historische Sociëteit Enschede Lonneker een lint van verhalen. In de stad zullen diverse 'levende monumenten' rondlopen, die verhalen delen uit de rijke geschiedenis van de stad.

In totaal zullen er negen acteurs verspreid door de stad te vinden zijn. Vrijwilligers zullen de verhalen vertellen van de personages die zij uitbeelden. De Historische Sociëteit heeft niet alleen gekozen voor de bekende Enschedeërs, maar probeert ook bredere Nederlandse thema's te belichten vanuit het perspectief van Enschede. Zo kom je bijvoorbeeld kapitein Vasoques tegen, die je zal vertellen dat hij de Spaanse commandant was die in 1597 de stad Enschede zonder weerstand overgaf aan de troepen van Prins Maurits.

Speurtocht met historische figuren

Naast kapitein Vasoques zullen ook enkele prominente figuren uit Enschede te bewonderen zijn. Bij een locatie die betrekking heeft op Van Heek, de textielmagnaat van Enschede, zal het verleden tot leven komen. Speciaal voor de jongere bezoekers is er zelfs een uitgebreide speurtocht beschikbaar. Voor de deelnemers is een filippinepuzzel gemaakt, waarbij voor elk historisch figuur een aantal vragen zijn opgesteld. Als alle vragen correct beantwoord zijn, verschijnt er een zin die antwoord geeft op de vraag "hoe wij naar Enschede kijken". De levende monumenten zijn te bewonderen op 9 september van 11:00 tot 14:00 uur.

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag worden verschillende monumenten in Enschede opengesteld voor het brede publiek, met als doel de belangstelling voor deze monumenten te vergroten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.