Verkeer
Stuur appje
Zoek

Is gratis parkeeruurtje in Enschede een succes? Gemeente vraagt inwoners om raad

20230829 Van Heekgarage gemeente Enschede
De westelijke ingang van de Van Heekgarage aan de Boulevard 1945
Beeld: Gemeente Enschede

Het gratis parkeeruurtje in de Enschedese binnenstad wordt nu, na acht maanden, beoordeeld. Daarbij wil de gemeente ook van inwoners horen hoe de proef in de gemeentelijke garages bevalt. Er is een vragenlijst openbaar gezet.

Sinds 1 januari hoeven bezoekers die op doordeweekse dagen met de auto naar de Enschedese binnenstad komen niet te betalen in de gemeentelijke parkeergarages, als ze binnen 60 minuten weer naar buiten rijden. Vanaf het moment dat dit uur wordt overschreden, geldt het normale tarief. De proef loopt tot het einde van dit jaar.

Van Heekgarage gemeente Enschede
Lees ook
Vanaf 1 januari is het eerste uur parkeren in Enschedese garages gratis

Om te bepalen of de pilot verlengd moet worden, wordt inwoners nu naar hun mening gevraagd. Via een vragenlijst wil de gemeente onder andere weten of mensen vanwege het gratis parkeeruurtje vaker met de auto naar de binnenstad komen en of ze überhaupt vaker een bezoekje brengen. Ook wordt gevraagd of de bezoekjes door de proef korter of langer duren en of mensen vaker doordeweeks komen. In het weekend geldt het speciale tarief niet.

Steuntje in de rug

Het gratis parkeeruurtje is onder meer bedoeld als steuntje in de rug van centrumondernemers na de moeilijke (corona)jaren. De gedachte is dat meer inwoners geneigd zullen zijn om hun korte boodschappen lokaal te doen als zij weten dat zij geen parkeerkosten hoeven te betalen. Critici zeggen dat hooguit binnenstadbezoekers die anders de fiets zouden pakken, nu met auto komen.

In de begroting van dit jaar is 430.000 euro vrijgemaakt voor misgelopen parkeerkosten vanwege deze pilot. In een brief aan de gemeenteraad wordt aangegeven dat de pilot gezien de financiële omvang slechts een jaar duurt en nu wordt geëvalueerd. Dat is opvallend, omdat in de gemeentebegroting ook voor 2024 geld gereserveerd is (445.000 euro vanwege jaarlijkse tariefstijgingen).

Eerder dit jaar onderzocht 1Twente of het gratis parkeeruurtje ook voor een ondergrondse sluiproute kan zorgen tijdens drukke momenten in de stad:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.