Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vanaf 1 januari is het eerste uur parkeren in Enschedese garages gratis

Van Heekgarage gemeente Enschede
De westelijke ingang van de Van Heekgarage aan de Boulevard 1945.
Beeld: Gemeente Enschede

De proef met één uur gratis parkeren in de gemeentelijke parkeergarages in Enschede gaat door. Vanaf 1 januari 2023 hoeven bezoekers die met de auto naar de binnenstad komen niet te betalen als zij binnen 60 minuten weer naar buiten rijden. Met de maatregel wil het college de prikkel voor Enschedeërs om snelle inkopen lokaal te doen, stimuleren.

Het gratis parkeeruurtje werd al aangekondigd in het coalitieakkoord dat Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie afgelopen zomer sloten. Vooral voor de rechterflank in de gemeenteraad is de maatregel een toonbeeld van 'lastenverlichting' voor inwoners. Het gratis uurtje stond zelfs in het verkiezingsprogramma van oppositiepartij PVV. Vanuit de linkerflank komt er juist kritiek. Partijen als GroenLinks, D66 en Volt vinden dat hiermee autogebruik in de drukke binnenstad onnodig wordt gestimuleerd en betwijfelen of het daadwerkelijk meer bezoekers en lokale aankopen trekt.

Na 60 minuten volle pond

Desondanks wordt het uur gratis parkeren, bij wijze van een proef, vanaf 1 januari 2023 ingevoerd. In de praktijk betekent dit dat bezoekers van de Van Heekgarage, Stationsgarage, Irenepromenade, Mooienhofgarage en Hermandadgarage geen parkeertickets van 50 cent tot 3 euro meer hoeven afrekenen. De eerste 60 minuten zijn simpelweg gratis.

Als het eerste uur verstreken is geldt wel het volle uurtarief volgens de 'oude' normen. Dat wordt, zoals gebruikelijk met ingang van het nieuwe jaar, met 10 cent per uur verhoogd naar 3,20 euro uur. Het afrekenen bij de parkeerautomaat gebeurt echter nog altijd per 50 cent, dus in blokken van 9 minuten. Dat wil zeggen: wie na de jaarwisseling 60 minuten in de Van Heekgarage parkeert betaalt 3,50 euro, na 69 minuten is dat 4 euro, na 78 minuten 4,50 euro, enzovoorts. Met een maximum van 16 euro per dag.

Niet twee, maar één jaar

Er zitten wel een aantal voorwaarden aan het gratis parkeeruurtje. In de eerste plaats geldt deze alleen voor de gemeentelijke garages, dus niet voor de Q-Parkgarage tegenover het politiebureau. Ook is de parkeeractie alleen geldig op doordeweekse dagen. Wie op zaterdag of zondag met de auto naar de binnenstad komt, betaalt dus gewoon de normale tarieven.

Door de maatregel loopt de gemeente Enschede parkeerinkomsten mis. In de begroting van 2023 is daarom 430.000 euro vrijgemaakt. In een brief aan de gemeenteraad wordt aangegeven dat de pilot gezien de financiële omvang slechts een jaar duurt en al in het derde kwartaal van 2023 wordt geëvalueerd. Dat is opvallend, omdat in de gemeentebegroting die twee weken geleden is aangenomen ook voor 2024 geld gereserveerd is (445.000 euro vanwege jaarlijkse tariefstijgingen). Ook staat in de begroting dat de pilot pas in het tweede jaar wordt geëvalueerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.