Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Houten hutten voorzien van mancave, bars en een glijbaan: Houtdorp Enter in volle gang

Vijf dagen lang bouwen zo’n driehonderd basisschoolkinderen aan hun eigen houten onderkomen tijdens Houtdorp Enter. Voor de negende keer organiseert de jongerenafdeling van de politieke partij Nieuw Enter Wierden (NEW) dit evenement. “Wij hebben 75 vrijwilligers die hier een week vrij voor opnemen”, zegt mede-organisator Mark Grouwe.

Timmermeiden in Enter
Lees ook
Houten dorp verrijst in Enter: 'Dat de kinderen een mooie week hebben, daar doe je het voor'

Dertig hutten worden deze week gebouwd op een weiland aan de rand van Enter. Een evenement als dit is niet te realiseren zonder bouwmaterialen. “We hebben veel sponsoren, zodat wij dit evenement mogelijk kunnen maken”, zegt Grouwe. Volgens de organisatie wordt er getimmerd met ongeveer 75 ton hout. Voor veiligheid zijn er speciale anti-spijker zooltjes verkrijgbaar.

NEW Generation

Het houtdorp kan niet bestaan zonder vrijwilligers. De politieke partij Nieuw Enter Wierden heeft als enige partij in Wierden een eigen actieve jongerenafdeling. De partij is trots op de jongerenafdeling en vindt dat de jeugd de toekomst is. Met 75 vrijwilligers organiseren zij dit evenement.

24082023 Enter Houtdorp NEW generation meiden aan het timmeren
De bouw van een winkel waar je snoep kunt kopen in ruil voor spijkers
Beeld: Roos Evers

Mancave

De hutten variëren in grootte, vorm en indeling. Zo heeft één van de hutten een meiden- en jongenskamer, met om de hoek een speciale mancave voor de jongens. Ook bouwgroep ‘De Bouwtijgers’ heeft een houten onderkomen neergezet. “Wij hebben een geheime chips voorraad, zo kunnen wij tijdens de feestavond aan onze bar chips eten”, zegt Jelte, fanatiek bouwer van ‘De Bouwtijgers’.

“Op het dak gaan wij nog schietschijven bouwen”

De groep heeft nog veel plannen voordat de hut af is. Zo zijn ze van plan om de hut flink te verstevigen. Dit is van groot belang, aangezien er met dit warme weer een heuse waterballonnen oorlog gaande is. “Op het dak gaan wij met hout nog wat schietschijven maken”, vertelt medebouwer Sven van ‘De Bouwtijgers’.

Overnachting

Naast het bouwen, is er ook nog een groot feest om het houtdorp af te sluiten. Ieder jaar is er een thema verbonden aan het evenement. “Dit jaar is het thema ‘circus’. We hebben circusvlaggetjes, een suikerspinmachine en een playbackshow met clowns”, vertelt Grouwe. Na de playbackshow is er de mogelijkheid voor de kinderen om te slapen in de hut, mits het weer het toelaat.

Voor ‘De Bouwtijgers’ is een slaapplek geen probleem. “We kunnen hier op de stoel slapen, op de grond, of als het moet op het dak”, benoemt Sven. Het is nog niet duidelijk of het slaapfeestje doorgaat, in verband met eventuele regenbuien twijfelt de organisatie om het af te lasten. Aan het eind van de middag neemt de organisatie een beslissing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.