Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kinderen in Aadorp bouwen hun eigen houtdorp, Lotte (11): ‘Heb het meeste timmerwerk gedaan’

  • 20230901 houtdorp Aadorp 2
    115 kinderen bouwen tien hutten én versieren die
    Beeld: Inger Bosman
  • 20230901 houtdorp Aadorp 3
    115 kinderen bouwen tien hutten én versieren die
    Beeld: Inger Bosman

Kinderen bouwen een compleet eigen dorp van hout bij buurthuis ‘t Aahoes. 115 kinderen rennen kriskras door elkaar heen om op tijd hun eigen hutje van hout af te maken. Want na drie dagen timmeren, mogen ze er zelf in slapen.

Lotte van 11 jaar timmert de latjes tegen haar eigen hut aan: “Zodat de tocht niet naar binnenkomt. Ik heb het meeste timmerwerk gedaan aan ons hut.” Vrijdagavond gaat Lotte in haar eigen hut slapen en doet ze mee aan de bonte avond. Ze gaat verkleed als deftige dame.

Terug van weggeweest

Drie dagen lang timmeren, schilderen en spelen de kinderen in en rondom ‘t Aahoes. Het is een initiatief van het dorpshuis zelf in samenwerking met welzijnsorganisatie Avedan. Voor de tweede keer op rij doen er meer dan honderd kinderen mee. Daarvoor was het laatste huttenbouwproject 15 jaar geleden. Het is een traditie die verdwenen was, maar nu een sterke terugkomst heeft gemaakt.

Niet elk kind kan op vakantie

De activiteit is speciaal voor kinderen die in Aadorp op de basisschool zitten of in Aadorp wonen. Een mooie bezigheid voor tijdensde zomer: “Niet elk kind kan op vakantie. In Aadorp is ook armoede”, zegt Wendy Gerrits. Zij is medeorganisator van het houtdorp. De kinderen werden niet alleen vermaakt met het timmeren van hutten. Er was ook een zeskamp, een vossenjacht en op de laatste avond is de bonte avond. Elke hut bedenkt een eigen act voor de bonte avond.

Gratis

Het evenement voor kinderen is geheel gratis. “Dat komt door de financiële ondersteuning van Avedan.” In totaal worden tien hutten gebouwd waarin de kinderen één nacht gaan slapen. 140 kuub hout moest eraan te pas komen. Dat zijn ruim drie vrachtwagens vol. Het overwegende deel van het hout is gedoneerd door dorpsbewoners en ondernemers.

Nat hout

“Het was nogal chaotisch”, zegt Gerrits over de laatste drie dagen. In verband met de regen, kon het hutten bouwen woensdag niet doorgaan en is het hout best nat worden. “Hopelijk kunnen de kinderen er vanavond wel in slapen, het moet wel verantwoord zijn. Ze kijken er wel gigantisch naar uit.” Geen blauwe duimpjes: klusongelukken zijn tot nu toe uitgebleven. Bijna 75 vrijwilligers liepen drie dagen rond om de kinderen te begeleiden.

Huttenveilig

Voorzitter van het dorpshuis Arjan Gerrits deed vroeger zelf mee aan het huttenbouwen spektakel: “Nadat het af was, werden de hutten op een veiling ‘verkocht’.” Nu wordt het afgevoerd of kunnen mensen het ophalen voor hun eigen houtkachel. “In de toekomst kunnen we kijken voor een betere oplossing om het overgebleven hout te benutten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.