Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Houten dorp verrijst in Enter: 'Dat de kinderen een mooie week hebben, daar doe je het voor'

Timmermeiden in Enter
Timmermeiden voor hun houten huis
Beeld: New Generation

Hamerslagen klinken vanaf maandag 22 augustus vanaf het terrein aan de Morslaan, waar de Enterse jeugd een compleet nieuw dorp bouwt. Een houten dorp, wel te verstaan. Ruim 300 timmermannen – vrouwen doen mee, 30 meer dan vorig jaar, vertelt Mark Grouwe van New Generation. De jongerengroep van Nieuw Enter Wierden organiseert dit jaar het houtdorp voor de negende keer.

Kranen, vrachtwagens, shovels hijsen, rijden en duwen op het terrein aan de Morslaan in Enter. De opbouwwerkzaamheden zijn dit weekend begonnen. “Er wordt hout gelost, de toiletunits worden neergezet en we zetten de horecatent op. Kijk eens naar al dat materieel hier: daar hoeven we geen cent van te betalen, dat wordt allemaal gesponsord”, benadrukt Grouwe.

Breed gedragen

“Wij hoeven ook niet op zoek naar grond, zoals in andere plaatsen. Deze grond wordt beschikbaar gesteld door de familie Stamsnijder. Zonder al deze sponsoren zou het lastig worden om een houtdorp te organiseren. Winkeliers en bedrijven geven geld en materiaal. Het houtdorp wordt breed gedragen in dit dorp.”

Thema 'Circus'

Vanaf maandagmiddag 21 tot en met vrijdagmorgen 25 augustus kan de jeugd, die zich aangemeld heeft, terecht op de Mors. Gekozen is voor ‘Circus’ als thema. “Er worden zo’n 30, 40 hutten gebouwd. De kinderen gaan dinsdag, woensdag en donderdag tussen de middag naar huis. Dinsdagavond kunnen familie en vrienden een kijkje komen nemen. Donderdagavond is de traditionele playbackshow, dan is familie ook welkom. Elk bouwteam probeert dan een nummer te playbacken.”

Zowel op dinsdag- als op donderdagavond zijn loten en drankjes verkrijgbaar. “Om de onkosten te dekken”, vertelt Grouwe.

“Wij krijgen vrijdags vaak foto’s doorgestuurd door ouders van hun uitgeputte kinderen op de bank”

Playbackshow

Donderdag wordt een barbecue gehouden en mogen de kinderen vanaf groep 5, na de playbackshow, blijven slapen in hun zelfgebouwde hutten. “Vrijdagsmorgens ontbijten ze op het terrein, en daarna gaan ze naar huis.”
Voor de vrijwilligers breken er dan een aantal intensieve uren van afbraak en opruimen aan; de brandweer steekt later op de dag het hout in brand.

Antispijker zooltjes

“Wij krijgen vrijdags altijd foto’s doorgestuurd door ouders van hun uitgeputte kinderen op de bank. Die hebben de playbackshow gehad en de nacht daarop weinig geslapen”, lacht Grouwe.
Om het in spijkers trappen tegen te gaan, verkoopt de organisatie zooltjes voor in de schoen. “Die kunnen op maat geknipt worden. Ze werken heel goed. Kinderen die zo’n ding in hun schoen hebben, komen niet bij ons met een spijker in de voet.”

Vrijwilligers

Zo’n 70 vrijwilligers, waarvan het merendeel jongeren, reserveren deze week van hun vakantie voor het houtdorp. “Er zijn vrijwilligers die dit jaar voor het eerst meehelpen, die in voorgaande jaren zelf getimmerd hebben in een houtdorp, als deelnemer. Die vonden dat toen zo leuk, dat ze zich nu inzetten om andere kinderen dit ook te laten beleven.”

Moe en voldaan

“Het is ook voor de leiders een heel gezellige week”, stelt Grouwe. Gezellig en intensief. De vrijwilligers zijn na een hele week in touw en na de vrijdagse opruimwerkzaamheden ook zelf niet meer zo kwiek. Moe, en zeker ook voldaan. “Dat de kinderen een mooie week hebben, daar doe je het voor.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.