Verkeer
Stuur appje
Zoek

Als kleine Mathieu van der Poel door Almelo racen: dikke banden race bijna van start

Profronde almelo 2019 fotostudio smit dikkebandenrace 023
Kinderen racen door Almelo tijdens de dikke banden race van 2019
Beeld: Fotostudio Smit

De Profronde van Almelo gaat bijna van start. Een gedeelte van de stad wordt omgebouwd tot een wielerbaan waarbij wielrenners op vrijdag 25 augustus door de stad racen. Maar er wordt ook aan de kleine Mathieu van der Poels gedacht in Almelo. Voorafgaand van de Profronde wordt er namelijk een dikke banden race georganiseerd voor kinderen.

“Als onderdeel van de Profronde organiseren we elk jaar ‘s middags een dikke banden race voor de lagere schooljeugd”, begint Guido Eggermont van Stichting Profronde Almelo zijn verhaal. De race is verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 7 en 8 jaar, 9 en 10 jaar en 11 en 12 jaar.

De race

“De kinderen mogen op hun eigen normale fiets rondjes rijden over het grote parcours van de Profronde”, vertelt Eggermont enthousiast. “Maar we hebben het parcours dan wel iets ingekort zodat ze wat vaker langs opa en oma komen.” De kinderen in de leeftijd van 7 en 8 rijden twee rondjes, de kinderen van 9 tot 10 jaar rijden drie rondjes en de kinderen van 11 tot 12 jaar fietsen vijf rondjes door Almelo.

In elke leeftijdsgroep maken de kinderen kans op een beker. “De eerste drie meiden en de eerste drie jongens die over de finish komen krijgen een beker. In elke groep kijken we naar de drie snelste jongens en meiden zodat het wel eerlijk blijft, want het zou wel lullig zijn als er eerst vijf jongens over de finish komen en de meisjes daardoor buiten de boot vallen. Een apart klassement dus”, legt Eggermont uit. Naast dat de winnaars een beker krijgen, krijgen alle deelnemers een medaille, shirt en een bidon van de dikke banden race. “De winnaars zitten na de race in een open auto en maken dan een ronde over het parcours. Dan mogen ze zwaaien naar iedereen langs de kant.”

230717 artikel profronde
Lees ook
Profronde van Almelo bijna in de maak

Aanmeldingen

Volgens Eggermont is de dikke banden race in Almelo altijd een groot succes maar dit jaar vallen de aanmeldingen tegen. “Dat komt omdat de Profronde dit keer in de zomervakantie valt. Veel mensen zijn dus nog weg”, stelt Eggermont. “Normaal gesproken hebben we ongeveer 80 aanmeldingen en nu staan we op 30.” Maar hij ziet het niet somber in: “Op de dag zelf kan je je ook nog aanmelden en vaak zien we daar ook nog dat 20 tot 30 kinderen zich aanmelden. Ik heb de goede hoop dat we de 50 kinderen halen dit jaar.”

AWV De Zwaluwen

De kinderen die aangesloten zijn bij de wielervereniging de Zwaluwen in Almelo zijn uitgesloten van deelname. “Het wordt namelijk wel heel oneerlijk als zij fietsen tegen kinderen die niet fietsen als hun sport”, legt Eggermont uit. Als een soort tegemoetkoming mag de jeugd tijdens de Profronde meefietsen met de profs wanneer zij het parcours verkennen.

20230814 wielercafe
Lees ook
Almelo’s Wielercafé met Hennie Kuiper en Henk Lubberding kent op voorhand grote belangstelling
icon_main_info_white_glyph

Inschrijven

Inschrijven voor de dikke bandenrace kan via deze link. Aanmelden is gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.