Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Natuurvriendelijk grazen langs de Regge in Enter levert mals Black Angus vlees op

Om een kijkje te nemen bij melkveehouderijen, een schapenhouder, een biologisch agrarisch bedrijf en een loonbedrijf trekken zo’n 2.000 fietsers deze dinsdag de omgeving van Enter in. De jaarlijkse fietstocht ‘De Boer Op’ wordt dit jaar georganiseerd in de omgeving van Enter. Eén van de stops is in een natuurgebied langs de Regge, waar Black Angus koeien vrij grazen voordat ze naar de slacht gaan.

De Boer Op Enter
Lees ook
Zo'n 2.000 belangstellenden verwacht voor De Boer Op langs agrarische bedrijven in Enter

“Er grazen hier 84 Black Angus koeien, waarvan één stier”, vertelt ‘Cattle Ranger’ Rudi de Wilde van Harry’s Farm, gelegen aan de Leijerweerdsdijk in Enter. Het bedrijf laat de koeien in hun natuurlijke habitat, hierdoor wordt het vlees van de koe malser. “Dit komt door de rust van het grazen en het herkauwen”, zegt barbecue-expert Gert Kolkman. Hij vertelt dat de koeien drie maanden voor het slachten speciale voeding in de stal krijgen, zodat het vlees een mooie vetkap krijgt.

Uitloop

Naast het natuurlijke grazen, verloopt het dekproces ook op een natuurlijke manier. De stier dekt de koeien in het natuurgebied. “De kalveren worden wel geboren in de stal, waarna ze in mei hier worden vrijgelaten", zegt De Wilde. Na ongeveer negen maanden wordt het kalf weer van de moeder gescheiden.

“De moederdieren en het jongvee worden wel ouder dan twee jaar”

De meeste koeien worden twee jaar oud, daarna worden ze naar het slachthuis gebracht. “Niet alle koeien worden twee jaar oud. De moederdieren en het jongvee waar we mee doorfokken worden ouder”, benoemt De Wilde. Na het grazen en voor het slachten worden ze drie maanden op stal gezet, waar ze speciaal krachtvoer krijgen. Dit krachtvoer bestaat uit producten die hier in de omgeving geteeld worden.

22082023 Enter Regge Black Angus vlees
Het Black Angus vlees uit Enter
Beeld: Roos Evers

Voeding

De Black Angus koeien kunnen volgens De Wilde goed groeien van schraal grasland. Het gebied langs de Regge is zo’n gebied. “Doordat de koeien hier grazen, onderhouden ze het natuurgebied en houden ze het mooi”, benoemt de ‘Cattle Ranger’. “En ondertussen krijgen wij er een lekker stukje vlees van op het bord.”

Misverstand

Waar veel boeren problemen hebben rondom stikstof met natuurgebieden en vee, staat het in dit gebied bij elkaar. “Vee en natuurgrond gaan op deze plek juist wél samen, daar is soms nog wel een misverstand over”, zegt De Wilde. Hij vertelt dat de begrazing van het vee een natuurlijke manier van onderhoud is, waardoor er veel minder machines nodig zijn. “Deze grond kan de mest juist heel goed benutten om hier weer van te groeien.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.