Enschede

UT sluit tijdelijk sportzalen door ventilatieproblemen; tentamens mogelijk op locaties buiten de campus

De Universiteit Twente heeft per direct drie sportzalen voor onbepaalde tijd gesloten. Bij een eigen onderzoek naar de ventilatie van de zalen is gebleken dat er niet voldoende geventileerd kan worden.

UT Twente Carloter Ellen
Logo van de Universiteit Twente © Carlo ter Ellen

Volgens woordvoerder Laurens van der Velde is het een ingrijpende-, maar noodzakelijke beslissing. „Het levert voor onze eigen studenten die tentamens moeten maken overlast op”, zegt Van der Velde. „Maar we vinden de gezondheid en veiligheid uiteraard veel belangrijker.”

Tentamens

De tijdelijke sluiting heeft grote gevolgen. In de zalen worden tentamens afgenomen en die moeten wel doorgang vinden. „We gaan kijken of we die elders op de campus kunnen onderbrengen. Mocht dat niet lukken, dan kijken we naar locaties buiten de campus”, zegt Van der Velde.

Sportverenigingen die de zalen huren, moeten even geduld hebben. „We hadden al voorgesorteerd en de capaciteit door corona toch al teruggeschroefd, maar nu is het echt even niet mogelijk om trainingen en wedstrijden door te laten gaan.”

Rooktest

Volgens Van der Velde voldoen alle ruimten aan het Bouwbesluit, maar zijn er op eigen initiatief extra testen gedaan om te zien of de hallen wel veilig zijn. „We hebben dat met een rooktest gedaan en daaruit bleek dat het te lang duurde voor de rook weer weg getrokken was.”

Voor twee hallen is dat probleem met kleine ingrepen binnen een tot anderhalve week te verhelpen. „We kunnen extra roosters plaatsen en het luchtsysteem aanpassen, waardoor de circulatie beter zal zijn. Voor de derde hal is dat lastiger. Die zal dan ook langer gesloten blijven.”

Veilige zwemlessen

Ook andere ruimtes op de UT-campus zijn getest, maar die blijken allemaal wel veilig te zijn en goed geventileerd te kunnen worden. „Ons zwembad is daar een goed voorbeeld van. Daar krijgen honderden kinderen zwemles en dat kan allemaal gewoon doorgaan.”