Enschede
Hengelo
Video

De Mauthausenherdenking is ook een verhaal voor jongeren

In de nacht van 13 op 14 september 1941 haalden Duitsers 105 Joodse mannen uit hun huizen, omdat er een telefoonkabel was doorgeknipt. Het was de eerste huis-aan-huis razzia in Nederland. Alle mannen werden in concentratiekamp Mauthausen gedood. Daarom is donderdag om half een de Mauthausherdenking bij en in de synagoge aan de Prinsestraat.

De namen

Daarom ook worden elk jaar in de synagoge de namen genoemd van de vaders en echtgenoten die toen in het holst van de nacht uit hun huizen werden gehaald en vervoerd naar het Oostenrijkse Mauthausen.

Gefingeerde oorzaken

Willy Berends vertelt over de herdenking in het dagelijkse live-programma 1Twente Vandaag. “Binnen drie maanden waren de mannen dood. En de familieleden kregen allemaal bericht van hun overlijden. De meeste slachtoffers zouden overleden zijn door ongevallen. Het waren natuurlijk gefingeerde oorzaken”, stelt Berends.

Boek en documentaire

De herdenking bij de synagoge krijgt dit jaar extra aandacht door de aanwezigheid van leerlingen van het Bonhoeffercollege en Stedelijk Lyceum. Willy Berends schreef een boek en maakte een documentaire over de Enschedese dominee Leendert Overduin die door de razzia zag ‘dat het hartstikke fout’ ging met de Joden. Hij zette een organisatie op die onderduikers een schuilplek verschafte en verzorgde. “Daardoor overleefde zeker vijftig procent van de Joodse gemeenschap de oorlog. Veel meer dan in andere steden”, aldus Berendsen. “Dat kwam waarschijnlijk ook doordat ze volledig waren geïntegreerd in onze stad.”

Zijn boek wordt uitgedeeld op de scholen en de documentaire vertoond. De tien leerlingen die de herdenking bijwonen, hebben het boek gelezen en zich verdiept in deze verhalen. Na afloop van de plechtigheid in de synagoge is er een nazit in Studio Balengebouw van 1Twente. Nabestaanden en getuigen van het leed dat toe is aangericht, Bert Woudstra en Herbert Zwartz, vertellen de leerlingen hun persoonlijke verhaal en gaan met hen in gesprek.

Livestream

De bijzondere bijeenkomst die om half drie begint wordt via een livestream op de site 1Twente.nl uitgezonden en later herhaald.

Om 16.00 uur begint de live-uitzending 1Twente Vandaag waar nogmaals aandacht wordt geschonken aan de Mauthausenherdenking.