Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Herdenking voor overleden Hengelose arrestant Marcus (37)

20230812 herdenking Marcus Hengelo
Marcus' overlijden werd zaterdag herdacht op De Dam in Amsterdam.
Beeld: RTV Oost

De overleden arrestant Marcus (37), die bijna een jaar geleden onwel werd nadat hij was aangehouden, is zaterdag herdacht. Dat gebeurde op De Dam in Amsterdam. Daarnaast komt er volgend weekend ook nog een herdenking in Hengelo.

Daarbij wordt stilgestaan dat het 25 augustus exact een jaar geleden is dat Marcus na zijn aanhouding in Borne onwel werd, in coma raakte waarop enkele dagen later werd besloten de behandeling te staken.

Gele gedenkplaat

Tijdens de manifestatie in Amsterdam werd stilgestaan bij personen die om het leven zijn gekomen tijdens een politie-incident. Ook Marcus, wiens achternaam op verzoek van de familie niet bekend is gemaakt, kreeg een eigen gele gedenkplaat. Marcus' echtgenote stak een kaarsje op voor haar overleden man.

20230812 gedenkplaat hengeloer Marcus De Dam
Het gedenkteken voor Marcus zoals dat zaterdag op De Dam is gelegd
Beeld: RTV Oost

Bovendien wordt er 20 augustus ook in Hengelo een herdenking gehouden, zo laat een woordvoerster namens de familie weten. Zo is er zondagochtend een speciale kerkdienst in de Moeder Gods Mariakerk in Hengelo.

Onwel op achterbank

Marcus werd vorig jaar aangehouden omdat hij verdacht rijgedrag vertoonde. Toen een speekseltest uitwees dat er mogelijk drugs in het spel waren, werd de Hengeloër aangehouden en meegenomen voor een bloedtest.

Het ging mis toen de arrestant op de achterbank van de surveillancewagen onwel werd. Daarop werd hij door twee agenten uit de auto gehaald. Vervolgens zou een van de agenten tot twee keer toe zijn knie op de borst van de Hengeloër hebben geplaatst, die op dat moment buiten bewustzijn leek.

'Geen verband'

Er is onderzoek verricht naar het overlijden van Marcus. De resultaten hiervan werden recent bekendgemaakt. Belangrijkste conclusie van het onderzoek door de Rijksrecherche is dat er geen verband bestaat tussen het overlijden van de arrestant en het politieoptreden. Volgens de Rijksrecherche hebben de agenten geen buitenproportioneel geweld gebruikt.

"Het optreden van agenten bij de aanhouding heeft op geen enkele wijze bijdragen aan het overlijden van de man", zo concludeerde de Rijksrecherche. De betrokken agenten treffen dan ook geen blaam, aldus de onderzoekers.

Onduidelijk is nog of de nabestaanden zich hierbij neerleggen. Hun raadsman, de landelijk bekende advocaat Richard Korver, is nog bezig het rapport te bestuderen. Afhankelijk daarvan neemt de familie een beslissing.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.