Enschede
Video

Toevallige vondst: draaiorgel ‘De Tukker’ krijgt zijn 125 jaar oude trom terug

In Terwolde werd heel toevallig een originele, koperen trom van draaiorgel ‘De Tukker’ teruggevonden. ‘De Tukker’ is 125 jaar oud en die trom dus ook. Het instrument werd gerestaureerd en maakt sinds kort weer onderdeel uit van de grote draaiorgel.

“Een draaiorgel heeft een grote en een kleine trom”, legt Benno Molenkamp uit. Als voorzitter van Stichting Draaiorgel Enschede weet hij precies hoe zo’n orgel in elkaar zit. “1972 werd het orgel gerestaureerd. Toen werd de originele trom niet meer teruggezet.”

‘Verrek, daar lag die’
Daarom dacht Molenkamp meer dan veertig jaar later ook niet eraan om weer op zoek te gaan naar die ene grote trom. “Ik was op zoek naar een onderdeel voor het andere orgel. ‘De Goochelaar’. Toen kwam ik bij Van Eijk in Terwolde. Die jongens zijn puur gespecialiseerd in draaiorgels. Toen dacht ik: ‘Misschien heeft hij die oude trommel nog wel liggen’. We zijn naar boven gegaan en ja… verrek, daar lag die”, vertelt Molenkamp.

Verjaardag
Nu is het orgel weer compleet en kan, zoals het 125 jaar geleden ook al was, de straat op. Om het bestaan te vieren, stond in mei al een grote draaiorgeldag op de Oude Markt gepland. “Dat kon niet doorgaan. Dat had ook te maken met de uitbreiding van de terrassen op de Oude Markt. Als we er nu zouden staan, blazen we de mensen van het terras”, aldus Molenkamp. De verjaardag wordt nu op 26 september gevierd. “Dan zijn we met zes orgels in de binnenstad te vinden.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.