Verkeer
Stuur appje
Zoek

Parkeren Hengelose binnenstad wordt duurder: doek valt voor gratis kort-parkeerplekken

Foto stock parkeren2 hengelo 1twente 1
Beeld: 1Twente

Hengeloërs moeten vanaf volgend jaar meer gaan betalen als ze in de binnenstad willen parkeren. De parkeertarieven worden met zo'n negen procent verhoogd. Dat staat in de zomernota. Ook de gratis kort-parkeerplekken Shop & Go zullen verdwijnen.

Twintig cent duurder

De verhoging van de parkeerkosten bedraagt 8,9 procent, wat betekent dat het uurtarief met twintig cent wordt verhoogd; van 1,90 naar 2,10 per uur. Volgens de gemeente Hengelo is de prijsverhoging noodzakelijk, omdat de exploitatiekosten zijn gestegen. In andere steden zijn de afgelopen jaren de parkeertarieven al gestegen.

'Goedkoper dan andere steden'

In Hengelo waren de tarieven de afgelopen jaren bevroren: “De parkeertarieven in Hengelo zijn de afgelopen jaren niet verhoogd, vanwege de herontwikkeling van de binnenstad. In 2024 is de ontwikkeling van de binnenstad (grotendeels) gereed”, schrijft het college in de zomernota. “Onze uurtarieven zijn laag in vergelijking met andere steden.” Met de verhoging wordt de gemeentekas op jaarbasis met zo'n 149.000 euro extra gespekt.

“Deze bedragen voor 13 Shop & Go parkeerplaatsen staan niet in verhouding tot de kosten van de ruim 1.000 andere straatparkeerplaatsen in de binnenstad”

Enschede het duurst

In de regio Twente is Enschede koploper wat betreft parkeerkosten. Binnen de Singel betaal je voor een parkeerplaats aan straat zo'n 3,30 euro per uur. Het uurtarief in de parkeergarages zijn tien cent goedkoper. In Almelo betaal je voor de eerste twee uur 2,00 euro en het derde en vierde uur 1 euro. Daarna loopt het op naar 2,70 euro per uur.

Shop & Go

Naast een verhoging van de tarieven, komt er ook een einde aan de dertien gratis kort-parkeerplekken die de binnenstad heeft. De zogenaamde Shop & Go parkeerplekken werden twee jaar geleden met veel trots gepresenteerd. Hengeloërs konden een half uur gratis parkeren op de parkeerplek. Het moest mensen naar de binnenstad trekken, ook voor kleine boodschappen. Een automatisch systeem registreerde wanneer er een auto langer dan een half uur op de parkeerplaats stond.

Lees ook
Half uur gratis parkeren op drie parkeerplaatsen in de binnenstad

Handhaving onmogelijk

Volgens het college werkt het handhavingssysteem niet naar behoren, waardoor het doel van de parkeerplekken voorbijschiet. Om het handhavingsysteem te laten werken, zou de gemeente nieuwe parkeermeters moeten plaatsen die een zogenaamd nultarief handhaven. Dat gaat gepaard met extra kosten: “Deze bedragen voor 13 Shop & Go parkeerplaatsen staan niet in verhouding tot de kosten van de ruim 1.000 andere straatparkeerplaatsen in de binnenstad”, aldus het college. Er wordt nog gezocht naar een alternatief voor de Shop & Go-plekken.

Lokaal Hengelo heeft schriftelijke vragen ingediend over de verhoging van de parkeerkosten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.