Verkeer
Stuur appje
Zoek

Horecawand komt er dan eindelijk: Hengelo draagt bij sociale huurwoningen

  • Horecawand voor situatie mei 2023 1twente
    Het braakliggende deel van het vernieuwde Burgemeester Jansenplein is een doorn in het oog van de gemeente.
    Beeld: 1Twente
  • Plan Lange Wemen
    Het braakliggende deel van het vernieuwde Burgemeester Jansenplein is een doorn in het oog van de gemeente.
    Beeld: VanWonen

De holle kies aan het Burgemeester Jansenplein wordt eindelijk opgevuld. De gemeente Hengelo, WelWonen, Welbions en bouwbedrijf Trebbe hebben overeenstemming bereikt over het realiseren van de zogenaamde horecawand. Welbions gaat sociale huurwoningen creëren, waarbij de gemeente Hengelo financieel zal bijdragen. Door de hoge bouw- en materiaalkosten en het uitblijven van beleggers heeft het project een tijd stilgelegen.

Sociale huur

Met het tekenen van de overeenkomst komt er weer schot in de zaak: de appartementen aan de horecawand worden opgesplitst, waardoor er straks 39 appartementen beschikbaar zijn. Waaronder 31 sociale huurappartementen met een huurprijs van onder de 647 euro. De overige acht appartementen zullen worden aangeboden in de vrije sector met een huurprijs tussen de achthonderd en duizend euro per maand. Onder de appartementen is ruimte gereserveerd voor horeca.

Hoge bouwkosten

Vanwege de hoge bouw- en materiaalkosten heeft Welbions de gemeente Hengelo gevraagd een bijdrage te leveren aan de kosten. Het college geeft aan beroep te zullen doen op een subsidiepot van het Rijk: "Deze regeling is bedoeld om projecten die nu niet tot een sluitende businesscase komen het laatste zetje te geven", schrijft het college aan de gemeenteraad.

“Een belangrijke eis van het college is dat in het eerste kwartaal van 2024 wordt gestart met de bouw.”

Bijdrage

Welbions vraagt een bijdrage van 10.000 euro per appartement, wat neerkomt op een totaalbedrag van 310.000 euro. Als de subsidie niet wordt verstrekt, is het college bereid zelf financieel bij te springen en zal dan een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad. "Een belangrijke eis van het college is dat in het eerste kwartaal van 2024 wordt gestart met de bouw."

De horecawand is slechts een onderdeel van het project Lange Wemen. Winkelcentrum Thiemsbrug zal plaatsmaken voor appartementen, een ondergrondse parkeergarage en een nieuw winkelgebied.

Doorn in het oog

Het braakliggende deel van het vernieuwde Burgemeester Jansenplein is een doorn in het oog van de gemeente. Vorig jaar werden de oude panden gesloopt om ruimte te maken voor een horecawand met appartementen. Hoewel de plannen al jaren klaarliggen, zorgden oplopende bouwkosten, het terugtrekken van restaurant De Beren uit het project en het uitblijven van beleggers voor vertraging.

Gerard Gerrits LICHT Ernst Bergboer
Lees ook
Hengelose wethouder Gerrits: 'Meer banen creëren en huizen bouwen om stad leefbaar te houden'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.