Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo geeft subsidie voor Hengelose redactie binnen streekomroep 1Twente

Kantoor 1twente hengelo buitenkant stock
Met het geld is een lokale Hengelose redactie binnen de streekomroep gewaarborgd.
Beeld: 1Twente

De Hengelose gemeenteraad is akkoord met verhoging van de subsidie voor streekomroep 1Twente. Met het geld is een lokale Hengelose redactie binnen de streekomroep gewaarborgd.

Directeur Flip van Wiligen is blij met de toekenning: “Nu kunnen we doorgaan op de ingeslagen weg.” In totaal krijgt 1Twente Hengelo er anderhalve ton per jaar bij. “We gaan van 63 cent per inwoner per jaar naar 2,50 euro. Met dit geld kunnen we garanderen dat er een onafhankelijke Hengelose redactie blijft binnen de streekomroep, met een eigen identiteit.”

Onafhankelijke redactie

Het gaat om financiering voor de komende twee jaar: ‘Wij dragen in de eerste twee jaar bij aan het toekomstplan van 1Twente en gaan ervan uit dat het in 2026 zal resulteren in een streekomroep met andere financiering vanuit het Rijk’, schrijft het college in de zomernota. Eerder stemden de gemeenteraden van Almelo en Enschede al in met de financiering van onafhankelijke stadsredacties binnen de streekomroep.

De plannen waren opgenomen in de zomernota. De zomernota is een tussentijdse begrotingsupdate voor de gemeentefinanciën van dat jaar. Tijdens de zomernota kunnen tussentijdse wijzigingen worden doorgevoerd door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Ook worden er meerjarige plannen opgenomen in dit document. De zomernota is met 29 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen door de raad.

Een studio van streekomroep 1Twente
Lees ook
Twente krijgt één nieuwe professionele streekomroep

Streekomroepen

Het Ministerie van Cultuur, Media en Wetenschap wil dat de ruim 230 individuele lokale omroepen fuseren tot tachtig grotere streekomroepen. Met de vorming van streekomroepen moet er een professionalisering komen van de lokale publieke journalistiek.

Voor Twente staat één streekomroep gepland. Dit betekent dat de uitzendlicenties van lokale omroepen per gemeente verdwijnen en er straks per streek één uitzendlicentie is. 1Twente is samen met Twente FM bezig met het vormgeven van de streekomroep voor Twente. Vanaf 2026 is het de bedoeling dat het Rijk voor de streekomroepen extra middelen ter beschikking stelt.

Identiteit

Andere Twentse lokale omroepen zien die schaalvergroting niet zitten en pleiten voor een Oost-Twentse en een West-Twente streekomroep. Ook heeft de gemeente Borne aangegeven vast te willen houden aan een eigen lokale omroep, omdat ze bang zijn voor het verlies van hun eigen identiteit. Staatssecretaris Gunay Uslu heeft al aangegeven dat er geen verdere veranderingen meer zullen komen in de verdelingskaart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.