Verkeer
Stuur appje
Zoek

Omtzigt (met Assange) als sjabloon in Enschedese straatbeeld

Pieter Omtzigt mural 2
Hoek Deurningerstraat-Walhofstraat.
Beeld: Ernst Bergboer

Op verschillende plaatsen in Enschede prijkt een portret van Pieter Omtzigt: graffiti-werk, aangebracht met zwarte spuitverf en een sjabloon. Eerder werden er al vergelijkbare afbeeldingen van Wikileaks-oprichter Julian Assange aangebracht op openbare plekken.

Wie verantwoordelijk is voor de murals van Omtzigt en Assange is niet duidelijk. Waarom de maker van de gesjabloneerde portretten het belangrijk vindt dat Enschede beider portretten ziet, evenmin.

Boegbeeld en symbool

Het is wat speculatief, maar zowel Omtzigt als Assange zijn voor velen boegbeeld van de door evenzovelen gewenste transparante overheid. En symbool voor de strijd en moeite die het kost om dat voor elkaar te krijgen. Terriërs, die een persoonlijk offer niet uit de weg gaan om aan het licht te brengen wat ‘de macht’ (heerlijke complotterm) liever in het duister laat.

Bijna een derde van de zetels

Op de keper beschouwd weten natuurlijk alleen de goden of en in hoeverre hen die kwaliteiten terecht worden toegedicht. Net als wat Omtzigt zelf van zijn afbeeldingen in de straten van zijn woonplaats vindt.

Dat de Enschedeër het vertrouwen van velen geniet, bleek donderdag maar weer eens uit een peiling van I&O-research, die hem bijna één derde van de stemmen toekent. Oftewel 46 van de 150 zetels. In één mega-dreun de grootste. Met stip.

Als Omtzigt meedoet aan de verkiezingen in november. En dat is de vraag, eentje waar vooral Omtzigt zelf zich op dit moment over buigt. Hij weet het nog niet. Of: hij weet het al wel, maar heeft het ons nog niet verteld.

Drie- of vierstrijd?

Donderdag werd ook bekend dat Frans Timmermans de rood-groene combinatie PvdA/GroenLinks wenst aan te voeren. Een wens die heus wel in vervulling gaat, of er moeten de man wel heel vervelende dingen overkomen. Daarmee doemen een paar interessante scenario’s aan de horizon: het moet gek lopen wil het in november niet gaan tussen Timmermans, Van der Plas, Yeşilgöz en… wellicht… Omtzigt.

PvdA/GL en VVD bungelen zo om en nabij de 25 zetels in de laatste peiling van I&O-research, de eerste een tikje meer. BBB komt op 21. Maar dat is buiten de gesjabloneerde Enschedese waard Omtzigt gerekend. Mocht het tot een vierstrijd komen, dan zal volgens I&O vooral BBB dat gaan voelen. Maar ook rood-groen en oranje-blauw zouden daar ‘niet ongeschonden uitkomen’ concludeert het (ook al Enschedese) onderzoeksbureau.

Bekkeninstabiliteit

Het is nog wat vroeg maar toch: afhankelijk van de vraag of Omtzigt er in dat geval inderdaad met een op de drie kiezers vandoor gaat en hoe dat voor de andere drie uitpakt, kon er zomaar een coalitie mogelijk worden van drie partijen. Of twee. Dat hebben we al een tijd niet meegemaakt.

Pieter Omtzigt mural 1
Kruispunt Lasondersingel-Deurningerstraat.
Beeld: Ernst Bergboer

Belangrijker is de vraag hoe het dan moet met al die Omtzigt-zetels. Het electoraat is van trouwe echtgenoot een schuinsmarcheerder geworden; het zwalkt van links naar rechts en overal heen. De politieke scharrel die vervolgens de wensen van wel heel veel nieuwe vriendjes moet vervullen, zit met de gebakken peren. Vind maar eens de mensen die, eenmaal in het pluche, jouw idealen ook echt willen waarmaken. En die van de sjabloonmaker en consorten.

Ook dat is democratie, maar we hebben de laatste jaren al de nodige gevalletjes bekkeninstabiliteit meegemaakt. Wees eerlijk: dat ziet er pijnlijk uit. En dan is daar de zoektocht naar een premier die in jouw schaduw kan staan; of volksvertegenwoordiger pur-sang Omtzigt moet zijn ambities inmiddels hebben bijgesteld.

Je zou er nachten van wakker liggen.. En - je gunt het hem niet - misschien doet Omtzigt dat ook wel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.